Sommarens mest lästa bok?

 

Kan det möjligen vara Dan Browns Inferno? Jag har sett många läsa boken i sommar och jag själv är inget undantag. Tror de flesta här på deckarhuset också har läst eller lyssnat på den. Egentligen tycker jag det går för långsamt att lyssna på en bok i jämförelse med att läsa men det är skönt att ha något i öronen när man kör bil, springer eller liknande.

Igenkännande

Det finns något skönt med en författare som har ett upprepande recept (full fräs framåt, hjälte som jagas, konspiration, koder, lögner och en mängd historik) man behöver inte tänka så mycket, bara ryckas med. Robert Langdon som vi känner igen från Da Vinci-koden är tillbaka och det känns tryggt. Vi har en konspiration som ska avslöjas och en värld som ska räddas. En kvinna finns så klart vid hans sida, denna gång i form av Doktor Sienna Brooks. En högintelligent kvinna som tvingas fly ihop med Langdson när de jagas av okänd lönnmördare.  Det är svårt att lägga ifrån sig boken. Man vill veta hur det ska gå. Mycket tack vare otaliga och skickliga Cliffhangers.

Oroväckande

Boken har ett allvarligt budskap. Skurken är en geni/galning som är övertygad om att världen går mot undergång om man inte gör något åt den skenade folkmängden. Här måste jag erkänna att även jag blev lite nervös… Klart är att det inte kan fortsätta som det är idag… Jag har redan klimatångest och orkar inte riktigt med en till ångest. Nåja, en del forskare säger att om de fattiga i världen får det lite bättre så kommer befolkningsmängden minska radikalt. Jag väljer att lita på dem.

Minus

Det finns en hel del man kan störa sig på. Att det inte är nobelprisnivå språkligt struntar jag högaktningsfullt i. Vill man ha ett fint språk läser man helt enkelt inte Dan Brown.  Det jag störde mig på var att  1. Allt är komprimerat lite för mycket för att det ska kännas helt trovärdigt.  2. Mängden av historiska fakta som i den här boken känns lite väl inklämt. Hur hinner Langdon filosofera över Dantes prosa när det är BRÅTTOM! Man hade kunnat kapa rejält här och ändå fått med det viktigaste.

Varför ska man läsa Inferno?

OBS! SPOILER!

Trots lite för mycket historiska fakta så gjorde boken mig ännu mer nyfiken på, framförallt, Istanbul och jag googlade flitigt på Dantes dödsmask, Sofiakyrkan och istanbuls vattencistern. Andra kanske fastnade för Venedig där en stor del av boken utspelar sig. Spännande underhållning som leder till nyfikenhet på andra kulturer, historia och nya platser kan aldrig vara fel.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.