Svekets offer

 

 

Det är ingen hemlighet. Jag älskar historiska deckare. Det är det perfekta sättet att få i sig lite historik på. I de bästa böckerna för man både fakta och en förståelse för hur folk levde.  Är det en bra bok så googlar man flitigt under och efter läsningen. Bästa historiska deckare jag läst är Jean Francois Parots franska deckare. Jag lärde mig nästan mer av att läsa dem än på historielektionerna i gymnasiet. Solkungen, madame pompadour fransk matkultur med mera.

Svekets offer av Set Mattsson

Den här gången var det dags för svenskt 1940-tal. Närmare bestämt 1946/47 efter att andra världskriget tagit slut i Malmö. Det här är Set Matssons andra bok men på baksidan försäkrar man att böckerna som handlar om kommissarie Douglas Palm är fristående. Den första heter Ondskans pris och utspelar sig precis efter kriget 1945. Gillar du den kan du hitta en artikel på Sets hemsida som handlingen till den boken bygger på.

Oroliga tider

För kommissarie  August Palm är det tuffa tider.  Stadens befolkning ökar lavinartat och kommunisterna är på frammarsch. Konflikterna mellan arbetstagare och arbetsgivare är större än någonsin och vid nyår utbryter stora kravaller. På hemmafronten är det inte bättre. August äktenskap hänger på en skör tråd… Tre mord vävs samman under ett års tid. Ett, passionsbrott, ett mord på ett spädbarn, troligen gjort i desperation och ett, till synes, vansinnesdåd. Vi får förutom Douglas Palm följa journalisten Jonnervik, duktiga polisassistenten Ward, arbetarimmigranten Luigi Rossi samt Edward Hansson som på något sätt är inblandad i alla tre morden.

Historiken

Några saker i boken känns idag helt främmande. Sablar i polisens utrustning, barnförlamning, rädslan för kommunismen, och den konstanta rökningen… Samtidigt är det mycket som inte har ändrats nämnvärt. Samhällsklyftor, främlingsfientlighet, män som lämnar gravida kvinnor i sticket och passionsbrott har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

Välskrivet

Är vad som slår mig med den här boken. Set Mattsson har ett fint språk, en känsla för tiden och matar oss med lagom mycket historiska fakta. Douglas Palm känns klockren i sin karaktär och tid. Även de andra karaktärerna är skickligt komponerade. Dock ska man ta sig lite tid, det är mycket att ta in och reflektera över. Det är ingen spänningsroman á la Dan Brown och morden är inte huvudfokus. Enda invändningen är att jag, trots att jag inte har något att klaga på de kvinnoporträtt som gestaltas (det var ju en mansdominerad tid),  gärna hade haft någon kvinnlig synvinkel som komplement till de 4-5 män som för berättelsen framåt.   

Läs boken om…

…du gillar kombinationen deckare och historia och inte förväntar dig en actionfylld deckare med högt tempo. Kan tänka mig att det är extra kul att läsa böckerna om man är från Skåne. Själv kommerjag definitivt följa Palm, Ward och polissystern Sara i framtiden. Tack vare artikeln på Sets hemsida som Set byggde första boken på och karaktären Sara är jag också lite sugen på att läsa Ondskans pris.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.