Svarta korpar över Vilette

 

 Villette-serien

Ingrid Hedström är en av mina favoritförfattare. Anledningen till det är att hon skriver moderna pusseldeckare och vågar ha fokus på intrigen utan att för den sakens skull slarva med karaktärerna. Dessutom gillar jag den kontinentala känsla som böckerna ger i och med att de utspelar sig i Belgien med en belgisk huvudkaraktär.  För dig som inte känner till Ingrid Hedström läs vår intervju med henne. Ni kan också kika på hennes hemsida där det står mer utförligt om alla karaktärer. Där hittar du också en fin karta över den fiktiva staden Villette.  Det här är den 6:e boken i serien.

Handling

Tidigare har nutid varit på 1990-talet och växlat med olika historiska tillbakablickar. Nu har vi kommit ikapp samtiden som i det här fallet är 2008 mitt under Islands bankkris som också boken handlar om. Martines systerdotter Tatiana har nu blivit en duktig modedesigner med en rik finansiär från Island. Problemet är bara att samma dag som hennes första modevisning går av stapeln, kraschar Islands banker och hennes kollektion är hotad. Ett halvår senare hittas en fotomodell, som Tatiana använt sig av, död i bakluckan på en bil. Mordet blir Martines första fall på 13 år när hon återvänder till Villette efter en längre vistelse i Sverige.

I och med Cyperns bankkris de senaste veckorna känns den här boken väldigt aktuell och jag kan inte låta bli att tänka… har bankerna inte lärt sig något på 5 år? Intrigen är skickligt konstruerad även om jag inte blev lika vilseledd om vem vem mördaren var som i de tidigare böckerna.

En mognare Martine

Eftersom vi har spolat fram tiden flera år så möter vi en mer mognare Martine Poirot. Hon har nu två barn, har hunnit bo en vända i Sverige och har en helt annan pondus och erfarenhet. De flesta karaktärer är med men några har fallit bort eller är mindre framträdande. Jag tycker det är rätt skönt, det känns ganska realistiskt.

Slutet för Mme Poirot?

Jag är lite osäker på om det här kanske var den sista boken i serien? Tydligen så skriver i alla fall Ingrid Hedström på en ny bokserie…! Jag tycker så klart det är lite sorgligt om det här var sista boken för jag vill gärna veta hur det går för Martine, Thomas och deras barn. Å andra sidan blir få bokserier bättre när man börjar närma sig bok nr 10. Jag väljer därför att hoppas på att hennes nya serie ska vara lika bra!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.