Nyårskrönika 2013

Årets deckarförfattare

Är helt klart Gillian Flynn. Alla vi på deckarhuset som har läst hennes böcker är helt eniga. Hon är fantastisk! Sharp Object, Dark Places och Gone Girl är psykologiskt otäcka mästerverk. Läs dem! Ni hittar flera recensioner här på deckarhuset om ni söker på Gillian Flynn.

Årets deckare

Svenska deckarakademin utsåg Christoffer Carlssons Den osynlige mannen från Salem till årets deckare.

Årets mest överreklamerade deckare

Måste vara Henning Mankells – Handen. Man fick intrycket av att det var en roman men det var en novell som Henning mankell skrev för holländsk press för flera år sedan.

Årets överraskning!

Är det att J.K Rowling skriver deckare? eller kanske Anders Jallais reklamsnutt för Bilderbergmötet?

Trend 2013

Flera svenska debutanter placerade handlingen i sina böcker i en mer internationell miljö. Joakim Zanders Simmaren utspelar sig b.l.a. i Frankrike och Belgien. Thomas Engström – Väster om friheten utspelar sig i Tyskland, Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe & Paul Leander Engström klassas som Moskva Noir. Andra debutanter har varit Emelie Schepp – Märkta för livet och Martin Melins – Status 12.

Deckarfestivalen i maj

I maj anordnade Deckarhuset vår första Deckarfestival i Stockholm! Planer finns för en fortsättning 2014!

Intervjuer

Vi kunde ha varit bättre på intervjuer det här året men några blev det i alla fall!
Erik Midlander
, Jan-Erik Ullström, Lyndsay Faye och  Stefan Einhorn.

Flera kriminalhistoriska deckare under året

Glädjande för mig, som älskar kriminalhistoriska deckare , så finns det faktiskt en hel del kriminalhistoriska deckare att välja på. Anglosaxerna är kanske bäst i genren Jaqueline Winspear-serie om Maisie Dobbs och Lyndsay Fayes böcker om New York i mitten på 1800-talet, för att nämna några, men det finns även andra exempel. Claude Izners serie om Paris, Torsten Petterssons – Hitlers fiender och Set Matssons – Svekets offer. På TV såg vi bland annat Copper och Miss Fisher´s Murder Mysteries i genren.

Deckarhuset fyllde 5!

I augusti fyllde Deckarhuset fem år. Det firade vi med en mordgåta, närmare bestämt Tant Huldas återkomst!

Bokmässan i Göteborg

Är alltid en upplevelse. Fyra dagar fyllda med, framförallt, folk, böcker, författare och diverse kändisar. Det är trångt, slitsamt och alldeles underbart. Både Kriss och jag var där och rapporterade. Den författare som charmade mig mest var Mattias Boström.

På andra sidan Atlanten.

Vår Linda på deckarhuset skriver inte bara recensioner utan är vår ”korrespondent i USA”. Under året berättade hon att de i USA visar en ny mordmysterserie som heter Whodunnit? 13 privatdetektiver samlas på ett gods för att tävla om att lösa mordgåtan som presenteras för dem. Hon var dessutom på ett deckarseminarium arrangerat av Mystery Writers of America och besökte Newsmuseum. FBI – exhibition  i USA.

Några av årets stora

Jussi Adler-Olsson – Marcoeffekten,  Anna Jansson – Dans på glödande kol, Viveca Sten – I farans riktning, Sofie Sarenbrant – Andra andningen, Dan Brown – Inferno, Håkan Nesser-  levande och döda i Winsford, Johan Theorin – Rörgast, Leif GW Persson – Sanningen om Pinnochios långa näsa.

Sherlock Holmes – mer aktuell än någonsin

Med två pågående serier samtidigt som båda är moderniserade, Elementary – USA, Sherlock –  Storbrittanien och Mattias Boströms populärvetenskapliga bok från Holmes till Sherlock är Sir Arthur Conan Doyles böcker och noveller om detektiven Sherlock Holmes mer aktuella än någonsin. Vad passar då bättre än att göra som Joachim gjorde i höstas? Besöka Baker Street.

TV och film

Nytt för i år har varit TV-serier som Hannibal, The Fall, The Following, Unge kommissarie Morse, hyllade Broadchurch och Blacklist. Dexter avslutade sin 8:e och sista säsong. I våras kom också en film om filmskaparen Hitchcock. Jag tycker det har varit lite dåligt med thrillerfilmer men jag kanske har missat någon/några.

Avslutning

Vi avslutade året med vår sedvanliga  julkalender (4:e i ordningen). Varje dag hade vi en lucka där man hade chans att vinna något. Vi hade mer än 5000 unika besökare dessa dagar och många som var inne varje dag och tävlade.

Övrigt

2013 hälsade vi två nya skribenter välkomna till Deckarhuset. Kriss (Bokdetektiven) och Anna,  vårt senaste tillskott till Deckarhuset. Stora ljudbokspriset delades ut i mars med Stefan Sauk som årets uppläsare.

2014

Det känns som att vårens utgivningen av kriminalromaner inte är lika stor som våren 2013. Det kan antingen bero på att marknaden är lite mättad på deckare eller att bokförlagen är mer försiktiga. Jag gissar på det sistnämnda.

Några författare som släpper böcker våren 2014

Tana French, Karin Fossum, John Verdon, Anna Jansson, Sofie Sarenbrant, Kjell Eriksson, Michael Connelly, Peter James, Kristina Appelqvist, Jan Mårtensson, Elizabeth George,  Reginald Hill, Peter Robinson och Dag Öhrlund

Några jag kommer att bevaka extra noga

Tiga är guld – uppföljaren till Lyndsay Fayes historiska deckare,  Det sjunde barnet – dansk thriller och vinnare av Glasnyckeln 2012 (nordiskt deckarpris).  Jakthundarna – Norsk polisroman och vinnare av Glasnyckeln 2013. Dessutom kommer MemoRandom, den första boken i en ny thrillerserie av Anders de la Motte, en bok om Maria Lang och en True Crime berättelse av Jonas Trolle – Jakten på kapten klänning.

Några debutanter

Fredrik Olsson – Slutet på kedjan, en spänningsroman, Anna Lillhammer – Medan mörkret faller, kriminalhistorisk thriller som utspelar sig strax innan 2:a världskriget. Dennis Karlsson – Mareld, polisroman,  Kalle Segerbäck –  Intervju med en seriemördare Bonta/Westlin – Veronicas Catering, mysdeckare.

TV och film 2014

Det jag väntar mest på är BBCs Sherlock säsong 3 (Den bästa kriminalserien någonsin!) och filmatiseringen av Gillian Flynns Gone Girl med Ben Affleck och Rosamund Pike som det giftiga paret Dunne. Sen hoppas jag att Bletchley Park säsong 2 kommer till Sverige 2014. Det kommer en säsong 2 av the Fall och the Blacklist. Netflix kommer även lansera en ny thrillerserie om en familj med många mörka hemligheter. Det är på gång en serie som heter Wiseguy, baserad på en maffiabok. Oklart när den kommer. Reasonable Doubt är en film med bl.a. Samuel Jackson handlar om en advokat som blir inblandad i en smitningsolycka. Blood Ties är en film om två bröder på var sin sida om lagen på 1970-talet. Sin City – A dame to kill for har också premiär 2014.

GOTT NYTT ÅR!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt, Böcker, Film/Tv och märkt , , , , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.