”Ny” Sherlock Holmes!

Vem är Anthony Horowitz?

2011 kom Sherlock Holmes-boken House of Silk ut i Storbrittanien. Det är första gången ägarna till Doyles verk bad en författare att skriva en ”officiell” Holmes-bok. Den som fick den stora äran är den brittiska författaren och manusskrivaren Anthony Horowitz. Han skapade serien Foyle´s war och har skrivit manus till Morden i Midsomer och Poirot-serien. Ni kan se Horowitz berätta om boken här:

 

Handling

Den unge antikhandlaren Edmund Carstairs kommer till 221 Baker Street efter att ha blivit förföljd av en man med keps. Carstairs tror att mannen är en amerikansk gangster som har kommit för att hämnas sin bror efter en misslyckad konstkupp. Holmes tar hjälp av gatungar för att hitta mannen vilket leder till att ett av barnen mördas brutalt. Runt ena benet har någon knytit ett vitt silkestyg som refererar till det mystiska ”House of Silk”. När Holmes fortsätter sina efterforskningar upptäcker han en konspiration med kontakter långt upp i det brittiska samhället som gör allt för att stoppa honom.

 

Jämförelse

Horowitz har lyckats otroligt bra med att skapa en ny Holmes-bok. Det känns verkligen som om Doyle hade kunnat skriva den här boken. Allt och alla man känner igen är med. Dr. Watson som den ständiga följeslagaren, Mrs Hudson, Lestrade, Mycroft, Moriarty och Holmes barnagenter. Dimman, kontrasterna mellan eleganta damer i överklassen och skitiga bakgator med tandlösa fyllon, förklädnader och slutledningsförmågan som överträffar allt. Jag hade glömt den upprymda känslan av börja på en ännu oläst Holmes-bok och den inte lika roliga känslan när man läst sista sidan… Känslan av saknad. Var det här allt? Jag vill ha mer!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.