Mörka platser av Gillian Flynn

Nu har flera av mina kollegor recenserat Gillian Flynns böcker och plötsligt slog det mig att jag inte har recenserat Mörka platser än! Joachim gillade verkligen den och Sara hade bara gott att säga om Sharp Objects och Linda gillar en annan av Flynns böcker, nämligen Gone Girl. Jag måste sälla mig till skaran och hylla Gillian Flynn, helt enkelt, för hennes bok Mörka platser ÄR bra och jag ser verkligen fram emot att läsa fler av hennes böcker.

Handlingen

Eftersom Mörka platser redan har recenserats här en gång så tänker jag inte gå så djupt in på själva handlingen utan bara dra en kort summering:

En kall natt i Kinnakee mördas en ung mamma tillsammans med två av sina döttrar i sitt hem. Den yngsta dottern Libby lyckas fly och hon pekar sedan ut sin äldre bror Ben som mördaren. 25 år senare blir Libby uppsökt av en grupp entusiaster som hävdar att hennes bror faktiskt är oskyldig. Mot sin vilja men lockad av pengarna så börjar Libby rota i det förflutna igen. Är den rätte mördaren verkligen bakom lås och bom? Eller har hon begått en hemskt misstag?

Mina egna tankar

Som jag avslöjade tidigare så gillade jag verkligen Mörka platser. Det är en sådan där bok som liksom är som gjord för att bli film. Jag vet inte hur jag ska beskriva det riktigt men det är hur spänningen byggs upp som gör att den verkligen är perfekt. Som läsare så vet man att något inte stämmer men det är omöjligt att veta exakt vad.

Som huvudkaraktär så är Libby väldigt intressant. Det finns inget som är stereotypsikt med henne och hon är långt ifrån den heroiska överlevaren. Istället är hon ganska småsint och bryr sig bara om pengar: hon är typen som rotar igenom sina barndomsprylar för att hitta något skräp att sälja till den som hostar upp nog mycket pengar. Hade det inte varit för hennes sorgliga förflutna så skulle man inte ha mycket sympati för henne och på något sätt så gillar jag den kontrasten. Det är verkligen inte vanligt att kvinnliga karaktärer är såpass osympatiska. Speciellt inte när de har ”hjälterollen” i handligen.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.