Lucianas långsamma död

Mi recenserade Guillermo Martínezs ”Lucianas långsamma död”för över ett år sedan och jag har varit nyfiken på den sedan dess. Under helgens weekendresa till Rom fick jag äntligen tillfälle att läsa den. Mi berättade att hon efter att ha läst boken drabbades av läsförlamning. Själv verkar jag ha råkat ut för recensionskramp. Vad ska jag skriva för att få er att förstå att det här är en fenomenalt bra bok?

.

Handlingen

Berättarjaget är en argentinsk författare som kontaktas av en bekant från det förflutna, Luciana. För tio år sedan arbetade hon för honom under en kort period medan hennes ordinarie arbetsgivare, den mystiske författaren ”Kloster”, var på semester. Tio år har gått sedan dess och under tiden har Kloster blivit landets mest hyllade författare samtidigt som Lucianas utveckling blivit den motsatta då hennes pojkvän, föräldrar och bror har dött under otäcka omständigheter. Sorgen efter detta har brutit ned henne totalt och hon anklagar Kloster för att stå bakom de märkliga dödsfallen. Luciana ber berättaren om hjälp och han övertalas till att prata med sin författarkollega. Motvilligt dras berättaren in i intrigen och blir mer och mer engagerad i Lucianas öde, men efter att ha hört Klosters version är han kluven till vad han ska tro. Även Kloster har drabbats av en stor sorg och han har en helt annan förklaring till dödsfallen.

.

Årets bok!

Boken kom visserligen ut redan 2009, men det är helt klart den bästa bok jag läst i år. Språket är fantastiskt, vackert och nyanserat. Det är en lek med perspektiv där man får två personers versioner av sanningen. Berättelsen kräver en del av sin läsare på så sätt att det är långtifrån självklart vad som verkligen har hänt och vem som talar sanning. På samma sätt som berättarjaget inte vet vad han ska tro, är jag som läsare inte heller helt säker på vems version som är den riktiga. Det är tre dagar sedan jag la boken åt sidan, men jag går fortfarande igenom vissa händelser i minnet och funderar över vem av personerna i boken som verkligen är galen och vem som talar sanning.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare