Tusenskönor av Kristina Ohlsson

Jag läste Kristina Ohlssons debutbok Askungar tidigare i år och såg fram emot uppföljaren Tusenskönor. Boken tar upp ämnen som invandring och människosmuggling och är helt klart en värdig uppföljare.

Handling

I Tusenskönor får vi återse Fredrika Bergman, Alex Recht och deras kollegor i utredningsgruppen. Två fall hamnar på deras bord: ett prästpar som hittats skjutna i sin lägenhet och en oidentifierad man som blivit påkörd och dödad av en bil. Vi får även följa en svensk kvinna i Bangkok som är efterlyst av Thailändsk polis och en flykting från Irak som hoppas att Sverige ska bli hans familjs räddning. Inte helt oväntat vävs alla historierna samman ganska snart.

Mördare och motiv

När jag läste baksidetexten tvekade jag dock först för det lät ganska rörigt. Min oro var till största delen ogrundad, för det var en väldigt spännande historia och precis som i den första boken förblir mördaren ett mysterium till slutet. Däremot anar man hela tiden vilken händelse motivet bottnar i, men jag fick aldrig riktigt ihop det. Jag kan förstå om man tycker att det blir lite rörigt i upplösningen när alla lösa trådar ska knytas ihop, men författaren lyckas reda ut det.