Kommissarie Gently – Recension

Jag sade ju att jag skulle återkomma om vad jag tyckte om den nya kriminalserien som startade på Kanal 9 igår så här kommer en liten recension!

Kommissarie Gently är en välkänd brottsutredare från Scotland Yard vars fru nyligen blivit mördad. Gently är på väg att ge upp sin karriär och gå i pension men tar ett sista fall i i en liten stad i norra England eftersom det kan ha en koppling till den man som indirekt mördade hans fru, en brottsling som Gently varit ute efter i flera år.

I början kände jag så väl igen skådespelaren som spelade Gently och spenderade säkert 10 minuter över att fundera på var jag sett honom förut tills jag kom på det. Martin Shaw spelar även Domare Deed i serien som handlar just om en domare. Jag gillar den serien, mycket på grund av hans skådespeleri och han gjorde ett mycket bra jobb även i den här serien.

I småstaden så finns den unga och karriärinriktade polisen John Bacchus som är lite väl ivrig och fördomsfull i sitt sätt att jobba. Tillsammans utgör de ett intressant polispar och Gently kommer som han själv påpekar styra upp den unge polisen lite…

Serien utspelar sig på 60-talet vilket ger det en extra tvist vilket är välbehövligt för trots allt är serien rätt lik många andra polisserier, en äldre och en yngre polis som kämpar mot brottslingar såväl som korrumperade poliser. Det har vi sett förut…

Tidsandan skildras realistiskt utan att vara överdrivet som det lätt kan bli och miljöerna är mycket vackra utan att bli allför stereotypiska (förutom den nästan numera obligatoriska scenen där den ensamma polisen blickar ut över havet… suck…)

Precis som Anne skrev i en kommentar i mitt förra inlägg så blir man smått chockerad när man inser att dödsstraff faktiskt existerade i England på 60-talet. Jag blir dock glad över att vi har rökförbud på kontor och restauranger, jösses vad det blossades förr i tiden!

Ett plus för att skurken togs fast på slutet. Jag var övertygad om att skurken som också mördade Gentlys fru skulle bli en sån där skurk som hjälten jagar avsnitt efter avsnitt och som alltid kommer undan.

Avsnitten verkar vara hyfsat fristående så ni kan gott hoppa in även om ni missade igår. Jag ser i alla fall  fram emot att spendera två söndagskvällar till i Gentlys sällskap.

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv, Recension och märkt , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.