Isola av Åsa Avdic

IsolaJag är egentligen inte så förtjust i den här typen av böcker som kan beskrivas som Hunger Games för vuxna men något fick mig intresserad. Det här är Åsas debutdeckare som kom förra året. Ni kanske känner igen namnet från SVT där hon arbetar som journalist.

 

Året är 2037 och vi befinner oss i en dystopi där Berlinmuren aldrig föll.  Åsa har lagt sig rätt nära samtiden (inga konstiga kläder, eller för ”spacigt”) men ändå rätt främmande och obehagligt. Huvudpersonen Anna Francis är en kvinna som är en duktig byråkrat, mindre bra med andra människor, som bränner ut sig rejält efter att ha arbetat i en krigszon och bokstavligen arbetat mot sin död. Trots att hon är allt annat än stabil och hennes karriär är körd i botten efter ett fruktansvärt misstag får hon ett uppdrag av ”Den stora ledaren”. Hon ska vara med i ett mänskligt experiment ute på en isolerad ö och agera observatör i hemlighet. 7 personer lämnas på en ödslig ö för att testa deras psyke inför ett toppjobb. I kontrast till framtiden kastar Åsa oss rakt in i variant av Agatha Christies Och så var de bara en…

 

Åsa får till en ruggigt obehaglig stämning, ett framtidsscenario som i stunden inte känns så omöjlig (och därför desto läskigare), ett fantastiskt språk och rätt skickligt ihopvävd intrig. Bra debut!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.