Elegy for Eddie

 

 

Nu i påsk läste jag den 9:e boken i Jacqueline Winspears serie om Maisie Dobbs. Erica valde den första boken i serien till den bästa deckare hon läst 2012 och jag gillade verkligen ”A lesson in secrets” (bok nr 8).

Maisie Dobbs

…är en kvinna i övre 30-årsåldern som lever i London i början på 1930-talet. Hon har genom intelligens och lite tur gjort en klassresa från fattig flicka från en av Londons sämre stadsdelar till en förmögen psykolog med en egen detektivbyrå. Serien präglas av mellankrigstiden och ett växande hot i och med Hitlers framfart i Tyskland. Men också Maises svårigheter att passa in bland överklassen utan att tappa sina rötter. Maisie påminner om Miss Fischer och fallen hon löser är lagom spännande.

Eddie

I den här boken kommer några av Londons kuskförsäljare till Maisie. De kände Maisie när hon var liten fattig flicka i södra London och vill nu att Maisie ska hjälpa dem att ta reda på vad som hände med en av deras kamrater som Maisie också kände. Eddie var en efterbliven man med en speciell gåva. Han kunde tala med hästar. Det var honom alla kallade på när en häst blev sjuk eller orolig. När Eddie dör i samband med en olycka i en pappersfabrik anar hans kamrater att det inte var en olycka. Ledtrådarna leder till en mäktig tidningsman men också till Maisies bästa väns man. I jakten på sanningen utsätts en av hennes medarbetare för stor fara.

Intryck

Det tog ett litet tag att verkligen fastna i handlingen men när jag väl gjorde det så ville jag inte sluta läsa. Maisie är en fantastisk karaktär och porträttet av Eddie så fint beskrivet.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.