Dimridå – Philip Kerr

Philip Kerr

Är en brittisk författare som har skrivit flera historiska kriminalromaner. Dimridå är bok nummer två i hans Berlin-Noir trilogy om Bernie Günther som utspelar sig före och under 2:a världskriget. Den första i serien heter Falskspel. 

Brutala flickmord

Flera flickor i 15-årsåldern hittas mördade på ett makabert sätt. Hitlers regering lägger locket på för att inte skrämma upp befolkningen och Bernie Günther, som tidigare arbetat inom polisen men nu driver en detektivbyrå, blir ”beordrad” att återvända till polisen för att hjälpa dem lösa fallet. De mördade flickorna är alla ariskt blonda och Günther förstår snabbt att om mördaren visar sig vara en jude är det risk för upplopp.

Hårdkokt i tysk förkrigsmiljö

Jag är lite kluven till hårdkokta deckare. Å ena sidan gillar jag det tuffa och realistiska och Jag-formen. När man har läst en Miss Marple eller Morden i Midsomer kan det vara skönt att växla till en annan verklighet. Å andra sidan har jag alltid haft svårt för kvinnosynen. Den här boken är inget undantag. Bortsett från det är det ett genidrag att förlägga trilogin till Tyskland före och under 2:a världskriget. Det kan knappast bli mer Noir och Gunther är perfekt som den cyniska detektiven som motsträvigt tar på sig rollen som hjälte. Jag läser gärna fortsättningen om Bernie men gissar att man skulle få en ännu bättre upplevelse om man läser böckerna på engelska, eller ännu hellre, engelsk ljudbok med en brittisk raspig röst i lurarna.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.