Uppföljaren till Springfloden

Förra året kom Cilla och Rolf Börjlinds första deckare Springfloden. Paret har i många år skrivit film- och seriemanus till Beck-filmer och serierna Graven och Morden bland annat. Huvudpersonerna i serien är den f.d. polisen Tom Stilton och polisutbildade Olivia Rönning.

 

Den tredje rösten

Den första boken slutade rätt oväntat vilket fick stora konsekvenser. Av den anledningen börjar boken med att Olivia kommer tillbaka från Sverige efter en lång utlandsvistelse medan Tom Stilton sakta men säkert börjar få grepp över sitt liv. Runt huvudpersonerna finns ett nätverk av karaktärer som vi också får följa. En av dem är Abbas som ber Tom följa med till Marseille där han gör upp med sitt förflutna. Olivia dras in i ett mordfall när en grannes pappa hittas hängd i sitt hus. Trots att hon har lagt sin karriär som polis på hyllan kan hon inte låta bli att lägga sig i utredningen. Allt vävs så småningom ihop på ett prydligt och rätt skickligt sätt.

Spännande

Det här är en spännande bok med högt tempo. Här finns inget som bromsar upp. Det beror säkerligen på att författarna är vana att skriva manus för film och TV där man oftast måste kapa så mycket som möjligt för att få ihop tidsramarna. Balansen mellan spänning och action och att verkligen hinna få ett djup och känsla i karaktärerna är svår. I det här fallet tycker jag de lyckas hyggligt. Jag sträckläste boken.

Olivia och Tom

Jag har fortfarande lite problem med Olivia. Jag har lite svårt att fästa mig vid henne och jag köper inte att hon kommer undan med så mycket som hon gör. Tom Stilton däremot är en riktigt bra karaktär, likaså karaktärerna runt omkring.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.