Uppföljaren till årets svenska deckardebut 2014

Anna Lihammer

2014 utgavs Anna Lihammers debutdeckare Medan mörkret faller som är en historisk kriminalroman som utspelar sig i Sverige på 1930-talet. Boken är både spännande, välskriven och är  intressant ur ett historiskt perspektiv.

Än skyddar natten

Precis som i Annas första bok får vi följa kommissarien Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson. Det är två fina karaktärer som ger en bra inblick i ett klassamhälle vi inte riktigt är vana vid i dag. En tysk journalist mördas vid en hällristning i Mälardalen. Tyska är mycket angelägna att mordet klaras upp men Carl Hell är mer intresserad av ett brutalt mord på en ung kvinna vars barn dessutom är försvunnet. Samtidigt får vi parallellt följa två tyska bröder som står på var sin sida ideologiskt men som ändå är bundna vid varandra av blodsband.

Stark uppföljare

Anna Lihammer är, enligt mig, en av de mest lysande deckarförfattarna idag, speciellt inom genren historiska kriminalromaner men så är hon också arkeolog och historieintresserad. Det är alltid intressant att få ta del av svensk historia men Anna lyckas få till en kuslig och rätt obehaglig stämning i sina böcker som passar till kriminalromaner, lite noir-känsla utan att det blir stereotypiskt. I kombination med att det är välskrivet och fina karaktärsporträtt blir det full pott för min del!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.