The Devotion of suspect X

Japansk bästsäljare

Den här boken är skriven av en av Japans mest kända kriminalförfattare Keigo Higashano som har vunnit ett flertal japanska priser. Boken har filmatiserats och gillar man professor  Manuba Yukawa i den här boken så finns det även en tv-serie baserad på honom som löser brott tillsammans med en ung kvinnlig polis ”The Galileo Series”.

Händelseförlopp

Boken börjar med att vi får följa två helt olika personer i deras vardagsliv. Yasuko Hanoaka är en ensamstående mamma som försörjer sig och sin tonårsdotter genom att arbeta på en take-away restaurang. Matteläraren Tetsuya Ichigama lever ett ensamt liv och spenderar sin fritid med att lösa matematiska problem. Trots att de är grannar möts deras liv först på riktigt när Yasukos ex-man plötsligt dyker upp en kväll och kräver pengar. Besöket slutar i katastrof… Ichigama som har hört vad som har hänt tvekar inte två gånger utan erbjuder dem genast sin hjälp. kriminalinspektören Shunpei Kasanagi sätts på fallet som till synes verkar enkelt. Problemet är bara att Yasukos alibin verkar hålla. När Kasanagis gode vän professor Manubo Yukawa får höra om fallet och att Ichigama, en av hans studiekamrater, mattegeniet Ichigama är granne till Yasukos anar han att en mästerlig plan har satts i verket…

Schackspel och ridderlighet

Det här är ingen bok för den som vill ha fart och action. Tempot är ganska långsamt och manar till eftertanke. Spänningen ligger i mötet mellan de två mästerhjärnorna och påminner om ett schackspel. Har man förutsatt alla möjliga drag?  Den återhållsamma artigheten, känslorna som aldrig uttrycks och Ichigamas totala lojalitet mot en kvinna som aldrig lovat honom någonting för tankarna till en medeltida riddarvärld eller kanske snarare shogun-värld minus allt det blodiga.

 

Jag tyckte det var en bra och välskriven bok med en klurig gåta. Dessutom är det alltid uppfriskande att läsa något från Asien.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.