Tana French en ny Donna Tartt?

Jag har precis läst Tana French andra bok om infiltratören Cassie Maddox som släpps idag (12 januari) på svenska.

Cassie Maddox en före detta infiltratör arbetar på familjevåldet när en kollega ringer upp henne och ber henne komma och titta på ett mordoffer. Det visar sig att offret (Lexie) är en kopia av Cassie. Eftersom Cassie är en före detta infiltratör bestämmer man sig snabbt för att låta kollektivet hon bor med tro att offret inte blivit mördat utan hamnat i koma. Det är ett högt spel de spelar. Finns mördaren bland kollektivet? Är det en person från offrets mycket mystiska förflutna eller är någon av de fientligt inställda byborna? Och kommer Cassie lyckas lura alla att hon är Lexie?

Mer än så säger jag inte. Det är en spännande bok och jag fick en liknande känsla som den när jag läste Donna Tartts den hemliga historien första gången. För mig så är den boken en av mina top 10 läsupplevelser och jag letar ständigt efter en liknande upplevelse. Nu når den här boken inte upp till den standarden men för mig räcker det att det är aningen nära. Således ingen ny Donna Tartt men en välskriven och spännande läsupplevelse med intressanta karaktärer där den mest spännande är ett hus.


Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.