Sov du lille videung

imageEtt barn hittas nedgrävd i en skog i Småland och Mette Olsäter tar med sig sitt team där Olivia Röning nu ingår. Så småningom ansluter även Tom Stilton som ”konsult” efter att Mette ger honom en chans. Spåren leder till en pedofil och en brottsorganisation i Bukarest. Samtidigt stöter Muriel, en av Stiltons vänner, på en liten flicka på gatan som är i akut nöd.

 

Som så många andra som skriver deckare idag har paret Börjlinds redan från början byggt upp ett rätt stort persongalleri skapat för en deckarserie. I första boken Springfloden, tyckte jag det var lite rörigt med alla karaktärer man fick följa lite men så här i bok nummer fyra fungerar det desto bättre. En del personer får mindre utrymme och andra karaktärer vi bara mött flyktigt tidigare lyfts fram.

 

 

Det finns en stor portion samhällsengagemang/kritik i Börjlinds böcker. De vill verkligen verkligen lyfta fram människor som av olka anledningar har det svårt i livet. I den här boken tar de upp hur utsatta barn på flykt. Det finns flera riktigt obehagliga scener. Bland annat ett avsnitt där våra huvudpersoner befinner sig i ett kloaksystem i Bukarest. Känslan av hur lyckligt lottad man är över att växa upp i Sverige och hur orättvist livet är blir nästan outhärdlig men det är effektivt.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.