Snöstorm och mandeldoft av Camilla Läckberg

Detta är en kortroman som Läckberg skrev som  juldeckare till en stor svensk damtidning 2006.

I denna historia får vi följa Martin Melin… opps… Molin menar jag ju, då denne åker ut till Valön för att fira jul med sin flickvän och hennes familj. En snöstorm drar in över ön och bryter all kontakt med fastlandet, den gör det även omöjligt för julfirarna att lämna ön. Kort där efter sker ett dödsfall… Vid en första granskning så skulle det mycket väl ha kunnat varit ett helt naturligt dödsfall… men Martin Molin råkar känna en svag men distinkt doft av mandel i den dödes dricksglas…

Jag gillar formatet, det känns lite gammaldags och mysigt. Den går utan problem att läsa ut boken på en eftermiddag även om man inte läser särskilt snabbt.

Läckberg har dock i mitt tycke inte helt bemästrat detta lite speciella format, första halvan av boken blir lite intetsägande då hon försöker klämma in lite väl mycket handling på väldigt få sidor. Detta bidrar till att det i början kan vara lite svårt att särskilja alla karaktärerna. Men i andra halvan av boken vänder det och det hela blir det riktigt bra. Historien är charmig om än något för mycket vinklad mot sorg och känslor för min smak. Den är dock helt klart underhållande.

En liten parantes är dock att i stort sätt hela den här historien (som är inspirerad av en gammal deckarhistoria) redan har figurerat i modern tappning i ett CSI avsnitt. Har man sett detta förstår man ganska snart var det hela handlar om.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.