Deckarfilmtips -Del 1 (40-tal)

Jag tänkte att jag skulle presentera lite förslag på bra kriminalfilmer och startar i kronologisk ordning med start 40-tal

Tips 1: Sherlock Holmes serien
1939 kom den första Holmes filmen med Basil Rathbone i huvudrollen. Han och Nigel Bruce som spelar Dr. Watson gjorde 14 Sherlock Holmes filmer fram till mitten av 50-talet och  är enligt mig fortfarande de som bäst porträtterar Holmes och Watson.  Jag vet att många är förtjusta i Jeremy Bratts gestaltning men jag får då förutsätta att de aldrig har sett en Holmes film med Rathbone i huvudrollen! Bratt är bra men jag tycker att han överdriver karaktären en aning. (Ni får gärna ha invändningar mot detta men se då till att ha sett en Rathbone film innan ni säger emot mig!)

Filmen är i svartvitt och det kan kännas lite segt och konstigt för den som är ovan och ljudkvalitén kan det vara lite sisådär med när det gäller svartvita filmer. Själv älskar jag svartvita filmer och i det här fallet ger de svartvita färgerna filmerna en härlig mystik som passar till den obligatoriska Londondimman.

I första filmen (The hound of the Baskerville) har de tonat ned Sherlock Holmes roll till förmån för Henry Baskervilles roll, spelad av den då mer kända skådespelaren Richard Greene, som man trodde skulle bli den stora publikdragaren. Publiken älskade dock Rathbone och Bruce så mycket att man gjorde fler Sherlock Holmes. Andra filmer i serien är bl.a Faces of death och Adventures of Sherlock Holmes. Filmerna går att få tag på relativt enkelt via stora postorderaktörer.

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.