Ny Italiensk favorit!

Gillar ni som jag italienska deckare som till exempel Donna Leons böcker om kommissarie Brunetti i Venedig eller Andra Camilleris böcker om Salvo Montalbano? Då har jag ett nytt tips åt er.

Marco Vichis böcker om kommissarie Bordelli

Marco Vichis böcker utspelar sig i Florens under 1960-talet. Kommissarie Bordelli är en godhjärtat ensamstående romantiker som röker alldeles för mycket cigaretter och sover för dåligt på grund av minnen från andra världskriget. Han ser hellre än sällan mellan fingrarna när han stöter på tjuvar som stjäl på grund av pengabrist så länge de är ”gentlemannatjuvar” och han drömmer om att en gång hitta sin drömkvinna som han är övertygad om att han kommer att känna igen när han ser henne.

Death in August

Den boken jag läste är den första av 4 böcker om Bordelli och det ska finnas åtminstone en till översatt till engelska. (Death and the Olive Grove). I den här boken så ringer en kvinna in när hon misstänker att något är fel hos hennes förmögna väninna Signora Pedretti-Strassen. Bordelli åker dit och hittar kvinnan i hennes stora hus till synes död av ett astmaanfall. 2 giriga brorssöner och deras fruar hamnar snart i fokus men de har ju alla alibin….

Medhjälpare

Bordelli är som sagt inte gift men han har ett nätverk av udda men goda vänner. Rättsläkaren Diotivede, Ficktjuven Botta, hans nya medhjälpare i tjänsten – Piras som är son till en militärkompis han en gång räddade livet på under andra världskriget. Han är också god vän med en godhjärtat och gladlynt prostituerad kvinna vid namn Rosa.

Mera Italienskt! Mera Mario Vichi!

Mordgåtan är finurlig och helt godkänd men det är människoporträtten, atmosfären, miljöerna, kamratskapen och den goda maten jag kommer att minnas från den här serien, precis som i de andra italienska kriminalromaner jag har läst. Jag ska definitivt försöka få tag på bok nr 2 i ordningen! Böckerna är än så länge inte översatta till svenska utan jag hittade den på ”The English Book Shop” på bokmässan i höstas – Ja jag ligger efter med läsandet… men vem vet vilka andra skatter som den här som ligger och väntar på mig 🙂

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.