Nefilim – Åsa Schwarz

Jag har just läst Åsa Schwarz roman Nefilim

Nova Barakel, är en miljöaktivits som bryter sig in hos Vattenfalls VD för att spraya ord som mördare och blodspengar på väggarna. I lägenheten upptäcker hon Vdn, hans fru och hund mördade på ett brutalt och sadistiskt sätt. Kort därefter upptäcker man ett liknande mord på ytterligare en “miljöbov”.

Nova blir huvudmisstänkt i polisutredningen och flyr från polisen. Samtidigt så försöker hon komma till rätta med sin mors död som hon hon hade ett mycket komplicerat förhållande till. Mystiska händelser sammanbinder hennes mors död med de brutala morden på miljöbovarna.

Nefilim är en blandning av thriller och polisroman med religiösa och mystiska inslag. Karaktären Nova har likheter med Stieg Larssons Lisbeth Salander men hon är ingen hacker och istället för att hata män så hatar Nova miljöskurkar. Förutom Nova får vi också följa polisinpektören Amanda och hennes team. Amanda är en ok karaktär men jag är mycket trött på den stereotypiska rollfiguren “Tuff kvinnlig inspektör som älskar att skjuta i högklackat”.

Jag gillade Nefilim och det finns några ingredienser som ger den potential som en storsäljare:

1. Den känns väldigt modern
2. Den är en bladvändare – Jag läste den på några timmar
3. Karaktärerna är intressanta och det finns många lösa trådar i slutet som gör att man vill veta mer.
4. Författaren använder sig av riktiga personer och platser vilket ger det en känsla av äkthet.
5. Stockholm är en vacker stad och Åsa Schwarz kryddar den extra med små anekdoter och historier om byggnader och platser.
6. Inslag av ockultism, religion and det övernaturliga är väldigt “inne” just nu. Du kan googla ordet Nefilim.

Även om det inte (hittills?) har blivit en bästsäljare i Sverige så var den eftertraktad på Bokmässan i Frankfurt som ägde rum i oktober. Mässan är Europas största och boken såldes till Norge Tyskland, Brasilien, Spanien, Italien, Frankrike, Holland, och Portugal. Jag tror att den har stora potential att slå utomlands, kanske större än i Sverige.

Jag ser fram emot att få läsa nästa bok om Nova Barakel som du faktiskt kan hitta på facebook!

Boken är ett recensionsexemplar från  Telegram förlag