Mallory – Tuff brud i lyxförpackning

Jag har läst Carol o´Connells första deckare – Mannen som ljög med detektiven Mallory.

Mallory liknar karaktären Lisbeth Salander och Sara Paretskys V.I Warshavski. Mallorys uppväxt är höljt i dunkel men man vet att hon hittades i slummen som gatubarn av en polis. Mallory är ett genibarn, expert på datorer, tuffare än tuffast och supervacker med blont hår och gröna hår men också  till synes helt känslokall (känns det igen?)

Mallory får en fin uppfostran av polisens fru och en minde konventionell uppfostran av polisen som lär henne allt om mord och mordutredningar. Självklart blir hon också polis. Mallory gör sig ovänner med många och använder sig av helt olagliga metoder. Hon kan stoppa vilken skurk som helst med en blick vilket gör att kollegorna låter henne hållas av rädsla för repressalier.  

Jag gillar Mallory men det finns inte plats för så många Mallorys, Lisbeth Salander och V.I Warshavskis. Nästa författare som vill skapa en tuff kvinnlig karaktär bör vinkla det på ett annat sätt.

Boken känns lite slarvigt skriven eller så beror det på översättningen som ibland haltar. En annan sak som stör mig är att det klart och tydligt framgår i boken att Mallory alltid har gympadojor och jeans men ändå har hon högklackade stövlar på omslaget!

Det tog ett tag att komma in i boken men det gick bättre och bättre och jag kan absolut tänka mig att läsa fler böcker om Mallory, kanske mest för att jag vill veta mer om Mallorys bakgrund. Något absolut förfärligt hände i hennes barndom men vad?

Gillar man hårdkokta deckare och karaktärer som Lisbeth Salander så är det här något för dig.

Boken är ett recensionsexemplar från Voltaire Publishing

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.