Kim läser också Södermalmsmorden

Södermalmsmorden – Lars Bill Lundholm

Personligen har jag ju lite svårt för deckare av svenska författare, vet faktiskt inte riktigt varför men så fungerar jag. Trots det slinker en svensk deckare med i bokskörden då och då, och nu senast var det alltså Södermalmsmorden, en gåva från min käre far. Erica har redan bloggat om den här boken, så det kändes lite kul att vi läste och bloggade om den båda två i och med att hon är ganska nyligen inflyttad stockholmare medan jag vuxit upp här. Boken utspelar sig, föga överraskande, på Södermalm i Stockholm, där ett lik hittats vid Långholmen. Mystiken kring den döde mannen är dock tät, och polisen får jobba hårt för att identifiera honom.

Ja, vad ska jag säga? Som vanligt när Söder ska porträtteras i böcker är det en ganska skum värld som målas upp (alternativet är väl den snabba, trendiga reklamvärlden i litterära sammanhang) vilken jag tycker man känner sig lite trött på. Vidare tycker jag att personbeskrivningarna är lite platta och föga intresseväckande (den ensamme polismannen med icke-fungerande privatliv, liksom) så för mig var den här boken ingen superhöjdare. Vill man ha ett mordmysterium i Stockholmsmiljö och inte har alltför höga krav på läsupplevelsen i övrigt kan den dock vara något för en regnig hemmakväll då den trots allt har sina ljuspunkter.

4 svar på ”Kim läser också Södermalmsmorden

  1. Hmmm… Deckarhuset och en skribent som inte gillar svenska deckare. Lite orättvist, n´est pas? Läs Lars Bill Lundholms Kungsholmsmorden och du kommer att ändra åsikt. 90 % av utländska deckare/poliser har också problem med privatlivet och överordnande, men är ändå inte diskade av den anledningen. Kan såldes vara giltigt även i Sverige. Vad jag gillar med Lundholms deckare är språket. Han är inte journalist/politiker/mediababe från början utan poet och författare. Och det märks, man är i goda händer. Try a little tenderness…

  2. Jag vet, det är totalt ologiskt att jag har svårare för svenska deckare – tror det har att göra med att det blir mer ”verkligt” och nära när det är svenska deckare och då blir jag mer kritisk.. 🙂 Får väl ge Kungsholmsmorden en chans och se om jag ändrar uppfattning.. 🙂

  3. Pingback: Deckarhuset.se » Kungsholmsmorden

  4. Pingback: Deckarhuset.se » Östermalmsmorden av Lars Bill Lundholm

Kommentarer är stängda.