Karriär i ondska

Skriver J.K Rowling deckare?

image

Ja det gör hon, under pseudonymen Robert Galbraith. Karriär i ondska är hennes tredje deckare om privatdetektiven Cormoran Strike i London. Första biken heter Gökens rop och nummer två Silkesmasken.

Åt det makabra hållet

Det börjar makabert. Strikes assistent Robin får ett paket till kontoret med ett avhugget ben i. Cormoran är övertygad om att det är någon av tre personer från hans förflutna. Fyra kriminaliserade personer som alla har anledningar att ha hata honom och nu hotar honom via Robin.  Tillsammans startar de en egen utredning för att ta reda på vem av dem som ligger bakom paketet och flera brutala mord på unga kvinnor. Samtidigt får vi följa mördaren (utan att få veta vem han är) och hans tankar när han t.ex förföljer Robin, mördar och försöker hålla upp en fasad utåt. På det personliga planet så ska Robin precis gifta sig och Cormoran dejtar en sval blondin. Ingen av dem verkar dock speciellt överlyckliga över sina situationer.

Blue Öyster Cult

är ett amerikanskt rockband från 1970-talet. I boken börjar varje kapitel med en textrad från någon av deras låtar. Strikes mamma var en ökänd groupie vars främsta idol var Eric Bloom i gruppen och hans pappa var en annan rockartist. Mördaren är starkt påverkad av texterna som har viss mysticism i sig. Själv är jag inget fan och tänkte nog att det skulle vara lite mer åt dödsmetall-hållet utifrån textcitaten.  Sen lyssnade jag på en av de mest kände Don’t fear the Reaper och tycker nog det låter som vilket gubbrocksband som helst.

 

Segstartad men intressanta karaktärer

Det tog ett tag innan jag kom in i boken men på slutet läste jag mer ivrigt. Sen vet jag inte om temat riktigt passade mig och det är en aning för makabert för min smak. Det finns ett stycke när mördaren tar fram en kroppsdel ur kylen och börjar gnaga… Den stora behållningen är helt klart karaktärerna som är speciella men inte förståeliga och inga överhjältar.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.