Amerikakistan

image

Det här är Limme & Palmqvists tredje bok om kyrkoherden Edfeldt och hans systerson Ivar Jönsson. Det är en historisk deckarserie som utspelar sig i Karlshamn kring sekelskiftet 1900.

 

Småstadsidyll med charmiga karaktärer

 

Limme & Palmqvist är fantastiska på att beskriva småstaden och dess invånare på ett levande och trovärdigt sätt. Jag har i recensioner av andra historiska svenska deckare påpekat att karaktärer ibland känns lite för moderna. Här tycker jag inte det på samma sätt. Huvudpersonerna Jönsson och Eldfeldt är lätta att tycka om. De är charmiga och beskrivs med humor Även om de har sina fel och brister, som  Eldfeldts förkärlek till mat (beskrivs med mycket humor!) och Jönnsons moraliska dilemma när en ung vacker kvinna dyker upp.

Seriemord

 

En konstapel upptäcker en man brutalt mördad och nedlagd i en så kallad Amerikakista. Snart hittar de en till person och man inser att man har att göra med en mördare som är både kallblodig och smart. Som vanligt tar polisen hjälp av kyrkoherden som hjälper till att reda ut alla ledtrådar. Här finns gott om riktiga/falska ledtrådar (red herrings) och misstänkta.

Sidospår

 

Limme & Palmqvist brukar föra in lite sidospår som ibland inte har känts så relevanta men här finns lite sidospår som fungerar bra och tillför något till läsningen. Ivar Jönssons mamma meddelar att Jönssons far inte alls är den han tror och får på köpet en glad överraskning. Ett annat sidospår handlar om resan till Amerika som ju många svenskar gjorde på den tiden. Tillsammans berättar dessa sidospår om lesbiska kvinnors situation på den tiden, kvinnomisshandel och hur farlig överfarten till Amerika kunde vara.

 

 

Det här är en mycket charmig bok med mycket hjärta, fantatiska miljöskildringar och karaktärer, gediget historiearbete och lite Morden i Midsomer möter Father Brown. Min enda invändning är att boken är överraskande kort. (Läste som E-bok). För övrigt tycker jag att serien förtjänar att bli en TV-serie.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.