Intervju med Åsa Schwarz

 

 

Hej Åsa Schwarz!

Berätta kort om vad för typ av deckare du skriver

Jag skulle kanske inte beskriva det som en renodlad deckare utan snarare som en thriller där aktuella ämnen blandas med historia och religion. En enkel förklaring är att de har likande ingredienser som böcker av Stieg Larsson, Dan Brown och Steven King.

Åsas senaste bok är Nefilim se recension här!

Vad läste du för böcker som barn?

Mina största minnen var i nämnd ordning Barbapappas nya hus, Narniaböckerna och Sagan om Ringen. Sammanlagt så har jag säkert läst dem hundratals gånger. Men då är nog den första mest sliten.

Nämn den största anledningen till varför du valde att bli deckarförfattare

Jag jobbade för mycket och bestämde mig för att jag behövde en hobby. Så jag anmälde mig till en skrivarkurs. Jag kommer fortfarande ihåg att onsdagskvällarna som jag tillbringade där var veckans höjdpunkt. Sedan tog hobbyn över mitt liv.

Jag ser tydliga inspirationskällor i Nefilim (både författare, personer och filmer) vilka skulle du själv säga att de är?

Nej, där har du nog fel. Jag vet att mina böcker liknar flera andra som just nu är populära. Det beror på att jag tycker det är roligt att skriva om saker som råkade bli ett antal storsäljare just nu. Det är inte till exempel Lisbeth Salander som inspirerade mig till Nova, huvudpersonen i Nefilim, även om många tror det. Jag hade inte en tanke på henne när jag skrev om Nova eftersom jag inte ens läst Mellenium-serien då. Jag har bara väldigt tur att jag tycker om att skriva saker som är inne att läsa just nu.Inspirationskällor för mig är snarare Patrick Süskind, Steven King, Jan Ajvide Lindqvist och några av de stora klassikerna som t ex Strindberg och Alexander Dumas. När det gäller film gillar jag actionrullar som Terminator och de flesta filmer av Tarantino.

Jag är alltid nyfiken på hur det ser ut när författare skriver. Är det stökigt? har du några ritualer, Använder du stationär dator eller laptop? sitter du på ett kontor eller i soffan osv.

Jag hyr en kontorsplats vid Hornstull där tio musiker, journalister, fotografer och andra frilansare sitter. Dit går jag på dagarna för att dels få koncentration och fokus, dels för att ha trevliga arbetskamrater som jag kan äta lunch med. Allt är väldigt odramatiskt. Jag häller upp en kopp kaffe och börjar skriva. Om det är stökigt? Ja, jag tror inte min plats är en av de mer välstädade. Jag har alltid en bärbar dator nedpackad i min ryggsäck eftersom jag har ett stort behov av att kunna vara mobil. Den åker sedan fram hemma, på kontoret, på en plats där jag beskriver en miljö i boken eller bara där jag råkade var just då.

Lista dina top 3 svenska deckarromaner samt 3 utländska författare du vill tipsa om.

Nattfåk, Johan Theorin
De flesta av Håkan Nesser
En annan tid ett annat liv av Leif G W Persson

Utländska böcker:
Panic, Jeff Abbott
Parfymen, Patrick Süskind
Greven av Monte Cristo, Alexander Dumas

När kommer nästa bok om Nova?

I Sverige är det våren 2011.

Anade du/ni effekterna av ert PR-trick på facebook? och hur mycket tid lägger du ned på det? (Nova – karaktären i Nefilim finns som person på facebook)

Nej, men det var kul med all den positiva responsen och alla nya vänner Nova fick. För mig var det väldigt oväntat att en del personer blev upprörda för att hon inte fanns. Eftersom jag i mitt andra liv arbetar med IT-säkerhet tycker jag den reaktionen är både farlig och alarmerande. Nästa gång är det en pedofil eller bedragare som sitter bakom spakarna.Jag lägger ned alldeles för mycket tid Nova på Facebook men det är för att det är lite väl roligt. Just nu lever hon ett vardagsliv i väntan på att nästa bok ska dra igång. Många utländska förlag och läsare har blivit vän med henne. Främst lektörer som kan svenska och marknadsförare.

Om det blir film av Nefilim vem skulle du vilja var regissör, spelade Nova och vem vill du ska göra soundtracket?

Om jag får fabulera fritt så väljer jag Tarantino, någon okänd men talangfull skådespelerska och Trent Reznor. En av de viktigaste passagerna i boken innehåller en låt av Trent.

Vilken kriminalserie ser du helst på TV och har du något tips på en riktigt bra deckarfilm?

Tyvärr har jag inte haft tid att se på bio eller ens TV de senaste två åren sedan jag blev mamma. Förut fastnade jag ofta framför Medium och NCIS. Det är inte en rekommendation utan snarare ett konstaterade att det går att slappa bra framför TVn med dom på.

Hur mycket av dig finns i karaktären Nova från boken Nefilim?

Jag tycker hon har fantastisk bra musiksmak. Vi har också båda ett behov av självständighet. Annars är vi inte så lika.

Varför har du valt att gå ut med riktiga namn på till exempel företag?

Riktiga namn generellt använder jag för att hjälpa läsaren att få en verklighetskänsla. Berättelsen utspelar sig här och nu. När det gäller företag som t ex Vattenfall är det för att jag är genuint upprörd över deras beteende och vill förmedla information och fakta som vi inte annars hör och ser. Mina böcker bygger på månaders research.

Hur skulle du rangordnar dessa ingredienser i en bok om du var tvungen till det? Bra karaktärer, Bra story, Tydlig ideologi, Spänning, vackert språk? (Något mer jag missat?) när du skriver en bok?

1. Bra story
2. Spänning (om det är en deckare)
3. Bra karaktärer
4. Vackert språk
5. Noggrann research så att läsaren även lär sig intressanta saker på vägen
6. Effektfulla miljöbeskrivningar
7. Tydlig ideologi

Vad läser du just nu?

Ett manus som en bekant har skrivit och som inte är publicerat ännu. Jag har nyligen avslutat ”Någon i din säng” av Andreas Roman. Det är psykologisk skräckis som handlar om en på ytan framgångsrik kvinna. Inombords är hon ensam, olycklig och har uppfunnit en låtsatskompis. Men när hon bestämmer sig för att sluta med sina lekar så är inte kompisen med på det. Rekommenderas att läsas vid brasan med släckta lampor.

Vi på deckarhuset tackar Åsa för denna intervju!

För mer info om Åsa och hennes böcker kan ni besöka hennes hemsida www.asaschwarz.com

 

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer och märkt , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.