Helene Tursten – Det lömska nätet

Detta är Helene Turstens 9:e roman om kriminalinspektör Irene Huss som tillhör kategorin deckarhuvudkaraktärer som är fullkomligt normal med villa, vovve, man och två barn (fast numera har hunden dött och barnen är vuxna).

I den här romanen jagas två mördare. Den ena utredningen startar när man hittar ett 20 år gammalt lik inmurat i en skorsten. Fallet hamnar på Irene Huss gamla chef Sven Anderssons bord i cold-case gruppen. Fallet, som blir Sven Anderssons sista i karriären, visar sig ha kopplingar till ett ännu äldre fall från 40-talet med spionanknytning.

Den andra mordutredningen handlar om nät-grooming. Någon chattar med unga flickor och lurar dem till ett möte för att sen våldta och mörda dem. När Helene Tursten var på Örebro universitet hösten 2008 och föreläste så berättade hon hur idén till fallet kom när hon besökte en väninna. När hon kikade in i vänninans dotters rum och hittade henne chattandes framför datorn insåg hon hur oskyddade och sårbara unga kvinnor är i den åldern och bestämde sig då för att ta upp ämnet i boken.

Summa summarum: Jag önskar att det kunde hända något lite mer spännande i Irene Huss liv. Vardagsdramatik i all ära men nog hade jag kunnat undvara delen där Irene Huss mamma dör. Istället hade Tursten kunnat lägga mer krut på de två mordutredningarna som båda hade stort potential men inte fick tillräckligt med utrymme när de skulle samsas i en och samma bok.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.