Fyrvaktaren av Camilla Läckberg

Fyrvaktaren är helt klart en underhållande deckare. Vi kastas som vanligt in i handlingarnas centrum och sedan kör det på i 110 enda till slutet… Den här gången har dock Läckberg brutit av ”motorvägen” med två mycket lugnare parallellhandlingar som utspelar sig på en enslig ö och det funkar alldeles förträffligt!

Även Fyrvaktaren är uppbyggd av Läckbergs alldeles egna blandning av såpa och deckare som berättas på enkelt och lättförstått sätt. Dessvärre tyckte inte jag personligen att själva handlingen var så där vidare bra (eller jag kanske skulle säga handlingarna, då de är flera… och denna gång hänger några av dem knappt ihop).

  • Huvudhandlingen (det vill säga deckarmysteriet) får knappt godkänt, den har ingen som helst wow-faktor.
  • Då-historien var väldigt bra (Läckbergs bästa hitintills enligt mig), bortsett från slutet som kändes som ett stort antiklimax.
  • Sidohistoria nummer 1: Var ett helt annan deckarintrig som aldrig riktigt förklarades. Den fungerade dock som ett bra villospår, men om den endast var där för att förleda oss tycker jag att den tog upp alldeles för stor plats. Dessutom fick vi aldrig reda på bakgrunden till den här historien… i nästa bok kanske?
  • Sidohistoria nummer 2: Denna är för mig helt obegriplig. Den tillförde inte historien något och slutade dessutom med en cliffhanger 4/5 in i boken… Kanske kommer förklaringen i nästa bok? Om inte så förstår jag inte vad den hade att göra i historien.

Fyrvakten innehåller dessutom X antal kvinnor som endast kan beskrivas som offer. Det känns lite unket. Finns i stort sätt bara en stark kvinna i Fyrvaktaren och det är en lesbisk polis (Erica är ett gränsfall). Fler vanliga kvinnor i nästa deckare tack!

Fyrvaktaren är dock en väldigt underhållande deckare! Klart läsvärd! Ingen kan skriva lika lättillgängligt och underhållande som just Camilla Läckberg… Camilla Läckberg kan närmast beskrivas som en författarversion av Max Martin… hon producerar hit efter hit!

ps. Katarina Ewerlöf måste vara Sveriges (om inte världens) absolut bästa uppläsare! Hon är helt otrolig!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.