Och de nominerade är….

Här kommer Svenska Deckarakademins nomineringar!

Bästa svenska kriminalroman:

Ingrid Hedström: Flickorna i Villette
Tove Klackenberg: Dömd på förhand
Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street
Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder
Veronica von Schenck: Kretsen

Håkan Nesser känns verkligen som en veteran i sammanhanget. Han har vunnit 3 gånger!  Roslund/Hellström har varit nominerade ett flertal gånger Tove och Ingrid har vunnit debutantpriset. Veronica von Schenk debutarade förra året.  Ingen sensation direkt men man kan ju inte direkt  klaga på de nominerade. Jag har fortfarande inte läst Flickorna i Vilette och jag förväntar mig stordåd!

The Beck Award – Bästa översatta utländska kriminalroman

Gianrico Carofiglio: På sannolika skäl – Testimone inconsapevole, översättning: Ulla Trenter
Guillermo Martínez: Lucianas långsamma död, La muerte lenta de Luciana
Deon Meyer: Jägarens hjärta – Heart of the Hunter, översättning: Jesper Högström
Denise Mina: I midnattens stillhet – Still midnight – översättning: Boel Unnerstad
Andrew Taylor: Det blödande hjärtat – Bleeding Heart Square, översättning: Jan Malmsjö

Är nyfiken på Carofigio och Deon Meyer ligger och väntar på mig men Denise Mina har jag tröttnat på!

Årets bästa kriminalromaner utses vid Svenska Deckarakademins höstmöte lördagen den 28 november.

Läs mer på Svenska Deckarakademins hemsida…

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.