Och de nominerade är….

Här kommer Svenska Deckarakademins nomineringar!

Bästa svenska kriminalroman:

Ingrid Hedström: Flickorna i Villette
Tove Klackenberg: Dömd på förhand
Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street
Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder
Veronica von Schenck: Kretsen

Håkan Nesser känns verkligen som en veteran i sammanhanget. Han har vunnit 3 gånger!  Roslund/Hellström har varit nominerade ett flertal gånger Tove och Ingrid har vunnit debutantpriset. Veronica von Schenk debutarade förra året.  Ingen sensation direkt men man kan ju inte direkt  klaga på de nominerade. Jag har fortfarande inte läst Flickorna i Vilette och jag förväntar mig stordåd!

The Beck Award – Bästa översatta utländska kriminalroman

Gianrico Carofiglio: På sannolika skäl – Testimone inconsapevole, översättning: Ulla Trenter
Guillermo Martínez: Lucianas långsamma död, La muerte lenta de Luciana
Deon Meyer: Jägarens hjärta – Heart of the Hunter, översättning: Jesper Högström
Denise Mina: I midnattens stillhet – Still midnight – översättning: Boel Unnerstad
Andrew Taylor: Det blödande hjärtat – Bleeding Heart Square, översättning: Jan Malmsjö

Är nyfiken på Carofigio och Deon Meyer ligger och väntar på mig men Denise Mina har jag tröttnat på!

Årets bästa kriminalromaner utses vid Svenska Deckarakademins höstmöte lördagen den 28 november.

Läs mer på Svenska Deckarakademins hemsida…

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.

7 svar på ”Och de nominerade är….

 1. Duktig du är Sara som tog dig tid att skriva om detta! 🙂
  Jag måste erkänna att jag tycker det här priset börjar bli väldigt tråkigt… tycker det känns som om det saknas glöd.

  Jag menar inte att nomineringarna skulle vara dåliga… bara att de tillsammans bildar en ganska tråkig grupp… Kan tex Håkan Nesser överhuvudtaget skriva en deckare som inte blir nominerad 😉

 2. Joachim: jag kan till viss del hålla med dig. Men jag ser ofta sådana här pris som läsinspiration eftersom jag sällan läser de inbundna utgåvorna. Nesser är en av mina favoriter, men samtidigt får jag här upp ögonen för Klackenberg som jag aldrig tänkt på tidigare. Var det inte nåt överhuvudtaget som inspirerade?

 3. Jag tycker du är lite orättvis Jocke! ska man straffas bara för att man skriver så bra böcker att man får priser hela tiden.. oförutsägbart javisst! men vänta och se vem som får debutantpriset! Det kanske blir någon chockerande!?

  Vad sägs om en gissningrunda? Vem får debutantpriset i år? Min gissning är förvisso föga överraskande – vad sägs om Lars Keplers Hypnotisören? Vågar deckarakademin prisa någon annan?

  Sen så tycker jag nog att de utländska författarna verkar inspirerande jag har faktiskt inte läst någon förutom Denise Mina!

 4. Sara: Tror du missförstod mig. Menar absolut inte att någon ska straffas eller att någon av de nominerande skulle vara dåliga.

  Jag menar bara att priset riskerar att bli så tråkigt att ingen utanför branschen bryr sig om det. Tycker det är dags för förnyelse! …annars tror jag priset kan dö ut…

  Debutantpriset: Vad har de för kriterier för en debutant? Räknas ”Kepler” verkligen som detta?!

 5. Haha det lät nog argare än det var =) Jag förstår vad du menar men vilka skulle du vilja ha som nominerade? Eller vill du omforma priset?

 6. Debutantpriset: Kanske Varg Gyllanders Somliga linor brister eller Niklas Ericssons Familjehemligheter eller varför inte Deckarsystrarnas Någon sorts frid?
  Men jag är rädd att det är Kepler som tar hem det. Det skulle vara väldigt förutsägbart.

Kommentarer är stängda.