Fransk deckare med filosofisk touch

Cirkeltecknaren

Fred Vargas heter den kvinnliga franska författaren som är en mycket populär deckarförfattare i Frankrike. Boken är den första i serien om kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg som också fick Crime Writers Associations Internationella Dagger award 2009. Vargas är, förutom författare, även historiker och arkeolog.

Cirkeltecknaren

Någon ritar ut blåa runda cirklar på nätterna i Paris vilket förbryllar stadens invånare, inte minst kommissarie Adamsberg som anar oråd. Vad vill personen med sina cirklar? Allt eskalerar när man en dag hittar en mördad kvinna i cirkeln.

Udda men genomtänkt

Den här boken är lite udda. Karaktärerna är lite skruvade och filosofiska, som karikatyrer. Helt klart känns det väldigt franskt och jag gillar det. Man får en liten känsla av Amelie från Montmartre fast mer dystert. Det är något med fransmännen och filosoferande, kanske får det de i bröstmjölken? Hur som helst skulle jag gärna se en film med dessa figurer, frågan är vilka som skulle klara av att spela dem. Adamsberg beskrivs ju som omöjlig att beskriva. För övrigt är jag definitivt sugen på att läsa de övriga böckerna i serien, Viva la france!

Böcker i serien

1. Cirkeltecknaren
2. Mannen som vände insidan ut
3. Budbäraren
4. I de eviga skogarna
5. Okänd kontinent
6. Spökryttarna från Ordebec

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.