Fortsättning på Stolthet och fördom – som mordgåta!

Jane Austen-älskare

Är man en äkta Austen-älskare slukar man allt som har minsta samband med Jane Austen. Böckerna filmatiseras lite då och då med varierande kvalité. Det finns filmatiseringar om Jane Austens liv och en musikal. Filmen ” The Jane Austens Book Club” handlar om en grupp människor som läser Austen i en bokcirkel och jag älskade TV-serien ”Lost in Austen” där en ung kvinna i nutid byter plats med Elisabeth Bennet och förflyttas till slutet av 1700-talet. 

 

Den här boken – När döden kom till Pemberley är en fortsättning på Stolthet och fördom och tar vid efter att Elisabeth och Mr Darcy fick varandra. Eftersom det är P.D James som skrivit boken har hon gjort det till en mordgåta! Unikt tänkte jag, tills jag upptäckte att det finns en hel deckarserie av Stephanie Barron där Jane Austen agerar amatördetektiv. Det får bli ett senare projekt.

Gillar du inte Austen?

Då är nog inte den här boken något för dig. Min lärare i gymnasiet sa alltid att han var så förvånad att unga tjejer gillade Jane Austen för språket är motsatsen till spänning och action. Det är helt enkelt lite segt. Trots det finns det något i de förstulna blickar, skvallret, den engelska artigheten (som är obegriplig) och de subtila gliringarna som gör att man tycker det är bra.  Allra bäst är berättelserna på film. Helst i en BBC-producerad serie.

Grundstory

Det har gått några år sen Elisabeth ficka Mr Darcy. Paret bor nu på Darcys gods Pemberley och har två barn. Systern och Bingley bor i närheten och lyckan verkar vara fullkomlig inför den årliga balen. Tills… en vagn i full kareta närmar sig godset och Elisbeths yngre syster, som gifte sig med den den elaka Mr Wickham, ramlar ut. Hennes man och dennes kamrat försvann ut i skogen, sen hördes skott… Kamraten visar sig vara död och Wickham anklagas för mord.  Om det inte var Wickham, vem var det då? Någon av deras gäster? Någon i tjänstefolket? eller bekanta i grannomgivningarna? Ära och ryktbarhet står på spel. Eftersom det är ett samhälle där kvinnor höll sig i hemmet så är det framförallt Mr Darcy som får agera detektiv, även om Elisbeth forskar en hel del på egen hand.

Hur lyckades P.D James?

Hon får kort och gott godkänt. Hon håller sig helt inom ramarna för Jane Austens Stolthet och fördom och fortsättningen känns trovärdigt. Det är lite segt i början och det tog tid att komma in i den, men när jag väl gjorde det det flöt det på. Imponerande ändå att hon vågade göra boken på ålderns höst (P.D James är runt 90!). Jag hoppas den filmatiseras.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.