För glömda synders skull – Robert Goddard

Överst på framsidan av boken står det här citatet, uttalat av Stephen King. ”Vem har jag missat som är så här bra?” Lite så känner jag också. Jag hade aldrig hört talas om honom innan jag stötte på honom på bokmässan i Göteborg men nu vet jag vem han är och glömmer inte bort honom i första taget!

Goddard skriver thrillers eller så kallade spänningsromaner med konspirationsinslag.

Boken handlar om engelsmannen Stephen som en dag får reda på att han har en farbror som han trodde var död. Farbrorn visar sig ha spenderat över 30 år i ett irländskt fängelse för ett oklart brott. Nu har farbrorn blivit fri och vänder sig till den enda familj han har. I och med frigivningen sätts en del mekanismer igång och Stephen dras in i en härva han aldrig bett om.

Hälften av boken berättas i jag-form (Stephen) och utspelar sig 1976. Andra halvan berättas i 3:e person (farbrodern) under 1940 och berör de händelser som ledde fram till farbroderns fängslande i början på andra världskriget. Boken växlar mellan dessa tidsepoker.

Jocke som recenserade Dan Browns The Lost Symbol skrev att karaktärerna i den boken har brister, vilket jag finner troligt för så har varit fallet i Browns övriga böcker. Karaktärerna funkar däremot utmärkt i den här boken! Farbrodern, Eldritch Swan, är en härligt komplex man med både mörker och ljus i sig. Jag blev däremot ibland lite irriterad på brorsonen och hans handlande. Inte för att författaren har skapat en overklig karaktär utan snarare tvärtom han har skapat en  person som jag troligen även i verkligheten hade blivit irriterad på.

Boken är visserligen inte lika mycket en ”Page turner” som Dan Browns böcker, men nästan!  och om Browns mönster upprepar sig som Jocke menar, så tror jag att jag föredrar den här (Vågar jag påstå utan att ha läst Dan Browns senaste än)

I handlingen finner man för övrigt diamanter, Picassomålningar, IRA, en svart betjänt, krig, kärlek, starka familjeband svek och statshemligheter…. Väl värd att läsa och jag tänker minsann leta reda på hans tidigare böcker!

Att notera! Boken släpps inte för den anglosaxiska världen förrän januari 2010! Lilla Sverige ligger först!

Boken är ett recensionsexemplar från Ekholm & Tegebjer

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.