En vecka i Italien

Att ha sin moster boende i Italien för med sig en del nackdelar.

Till exempel är det långt och omständigt att träffas vilket leder till att det inte händer så ofta. Å andra sidan för det med sig en del fördelar. T.ex. är det alltid lite extra roligt när man väl ses och sedan är det ju en trevlig bieffekt att man får resa till varmare breddgrader. Eller varmare och varmare… När vi väl hade tagit oss de 250 milen ner med bil genom Europa möttes vi av ett svalt och fuktigt Piemont.

Stieg Larsson är stor i Italien!

Jag hade värmt upp inför resan genom att läsa två italienanknutna författare – Donna Leon och Gianrico Carofiglio. Jag försökte prata lite deckare med min moster, som genast utbrast: ”Stieg Larsson, kan du förklara det för mig!?” Tydligen blir alla hon träffar (framför allt läkare av någon anledning) väldigt pratglada då de inser att hon är från Sverige eftersom det är Stieg Larssons och Mikael Blomkvists hemland. Hon får ständigt frågor om Millenniumtrilogin och har fått ursäkta sig med att hon inte är så intresserad av deckare och därför inte kan uttala sig (vilken lögn, vem är inte intresserad av deckare?). Jag fick hjälpa moster med en snabb resumé av de tre böckerna och en kortfattad beskrivning av författarens liv så att hon i framtiden ska ha någonting att säga i Stieg Larsson-diskussionerna.

En kylig alpresa

Eftersom vi av erfarenhet vet hur kvavt det brukar vara i Italien hade vi bestämt oss för att ta en tvådagarstripp upp till bergen till den lilla skidorten Livignio. Det var så fantastiskt vackert, och så fantastiskt kallt! Vi hade inte packat ned kläder för att klara 9 gradig värme och snö men vi härdade ut och tog en lift upp på berget. Jag hade tänkt ta en bild på en bok som ska recenseras, men tydligen så är det inte bara mitt flås som påverkas av de höga höjderna utan även mitt minne för boken den låg nere i dalen på hotellrummet. Man kan kanske photoshoppa in boken i bilden, eller vad tror ni?

Sista dagen fick vi i alla fall lite värme på förmiddagen, vilket jag utnyttjade till en stund i solen tillsammans med min bok och en cappucino. Som alla vet är en grundregel i italiensk kaffekultur att man inte har mjölk i efter lunch, så det gäller att skynda sig.

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare