Flimmer av Anne och Even Holt

Är en mycket tänkvärd historia i sjukhusmiljö. Inte den klassiska sjukhusmiljön som vi mött gång på gång, utan ett antal steg upp i hierarkin. Vi pratar om en nivå där pengar och makt vida överskrider vanliga simpla mänskliga värden.

 

Syskonen Anne och Even Holts gemensamma romanprojekt Flimmer kastar läsaren rätt in i inte bara en utan två olika världar, som för de flesta av oss är obegripliga. Avancerad medicinteknik och elektronik i säkerhetskritiska system.

 

Idén är kort sagt lysande. Det är en välskriven och väl underbyggd historia som blir otäckt nervkittlande, på det Holtska manér vi är bortskämda med. Fast ännu bättre.

 

 

Anne Holts persongalleri och karaktärer kryper som vanligt rakt in i hjärtat på läsaren och vi får lägga till flera nya fräscha personer i det Holtska galleriet.

 

Läkaren Sara Zuckerman, en både humoristik och vänlig, elak och egoistisk kvinna som inte tvekar att gå över lik om nödvändigt, är en av världens skickligaste kardiologer. Hon genomför avancerade hjärtoperationer med lyckade resultat dagligen. Ändå dör en av hennes patienter bara ett par dagar efter operationen. Och så dör ännu en patient. Historien har många långa trådar, men syskonen Holt håller hela tiden tungan i rätt mun. Alla trådar leder fram till – JA, det tycker jag du ska ta reda på själv. Den lilla twisten på slutet ska inte gå obemärkt förbi, förresten!

 

Vad vet du egentligen om det ittebitte lilla microchip som sitter i pacemakern och som här, i hjärtstartaren? Kan det verkligen infekteras av ett datavirus?

I den här soppan fattas inga ingredienser. Allt finns där.

 

Flimmer är fullkomligt osannolik. Trots det gror ett litet litet frö av tvivel

Tänk om…

 

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.