En bra julklapp!

Ny bekantskap som jag gärna utvecklar!

Den här deckaren (trhiller för att vara noga) av Torsten Pettersson hade varit en bra julklapp att få eller att ge bort i julklapp! Torsten Pettersson är en finlandssvensk professor i litteratur och estetik (Uppsala universitet) och har tidigare gett ut lyrik men även två deckare Ge mig dina ögon och Göm mig i ditt hjärta. Jag kände inte till författaren tidigare men träffade honom på bokmässan och fick ett recensionsexemplar. Jag hade inga förväntningar på boken mer än Torsten verkade trevlig,  att den verkade spännande och att jag gillar kriminalhistoriska deckare, vilket det här är. 

Hitlers fiender

Handlar om Richard Halder, en svenskfödd läkare bosatt i Berlin. Året är 1938 och det är en mycket turbulent och orolig tid. En patient kommer till honom för att be om hjälp med att hitta sin make som är försvunnen. Samtidigt blir Halder kallad till självaste Himmler, chefen för fruktade SS-avdelningen. Himmler ber om hans hjälp som expert på psykiatri efter att två av hans SS-män blivit mördade. Halder tar sig an båda uppdragen mer eller mindre villigt. Det gäller att agera korrekt och inte reta upp fel människor…

Oerhört välskriven och psykologiskt spännande

Det här är det bästa jag läst på ett bra tag! Det är välskrivet och komplext men ändå självklart. Det är ruggigt psykologiskt och handlar mycket om människors beteende i en period där mänsklighetens natur sattes på prov.  Starka människor som vågar stå upp för sig själva och tvärtom. Man undrar vilken typ man själva hade varit… Man önskar och hoppas att man själv hade valt ”rätt väg” men vem vet…

Vilket fynd!

Boken var riktigt bra Boken fångade mig omgående och höll mig fast i ett stålgrepp. Flera saker var oväntade vilket glädjer mig. Det är verkligen inte alla författare som lyckas med konsten att, på riktigt, förvåna med smarta twister. Torsten Pettersson och hans böcker förtjänar definitivt mer uppmärksamhet. Nu finns han i alla fall på Deckarhusets radar och av slutet att döma så kommer det en fortsättning!? Det enda som är bra med att det tog några månader från att jag fick den till att jag läste den är att jag nu inte måste vänta lika länge på att läsa en eventuell fortsättning.

 

GOD JUL!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.