Dödförklaringen av M.R. Hall

Jag har läst den nyutkomna boken Dödförklaringen av engelsmannen M.R. Hall.

Två unga muslimer (2:a generationens invandrare) försvinner spårlöst. Den allmäna uppfattningen är att de under sin studietid dragits till radikala muslimkretsar och åkt till länder för att fördjupa sig i religionen. Möjligen har de gått med i en al qaida cell. Modern till en av de försvunna ger sig dock inte. Efter sju år försöker hon få sonen dödförklarad vilket innebär att en undersökningsdomare måste hitta tillräckligt med bevis för att konstatera att sonen verkligen är död.

Ärendet hamnar hos Jenny Cooper som återhämtar sig efter en livskris. När hon börjar gräva i fallet inser hon att allt inte står rätt till och hon hamnar i en soppa där både polisen och säkerhetstjänsten har intressen i ärendet. Utöver det så försvinner ett lik från bårhuset.

Fallet är politiskt och känsligt och  intressant. Det balanseras med Jennys privata problem – och det finns en hel del – Ibland så undrar man hur det är möjligt att en så instabil person kan och bör? leda en sådan undersökning. Det finns en trend i kriminallitteraturen att huvudkaraktärerna ska vara så udda som möjligt med ett privatliv som kan ta överhand över intrigen. Det kan bli tröttsamt i längden. Samtidigt så är det rätt trist med karaktärer som är som vem som helst.  I det här fallet är det på gränsen men det  fungerar. Fallet, som är fristående,  är lika intressant som Jenny Cooper själv och jag vill definitivt läsa nästa bok för att se hur det går för henne.

Det här är M.R Halls andra roman om undersökningsdomaren Jenny Cooper som utspelar sig i England på gränsen till Wales. Den första boken heter De dödas ombud.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.