Deckarfilmtips – Del 3 (40-tal)

Tips 3: Den tredje mannen
En av de stilistisk bästa filmer jag har sett  är Den tredje mannen. Även denna film tillhör Film-noir genren med alla dess attribut men den skiljer sig avsevärt från Riddarfalken från Malta. Kvalitetsmässigt är den här mycket bättre.

Filmen är en blandning av en spionfilm och en kriminalfilm och utspelar sig i efterkrigstidens Wien som då var uppdelad i fyra zoner, där segermakterna hade varsin zon. Detta var en tid då staden fortfarande till stor del låg i ruiner, svarthandeln var stor och misstänksamheten låg som en dimma över staden. En man anländer till Wien för att leta efter en god vän som sägs ha dött i en bilolycka. När mannen försöker ta reda på vad som egentligen hände så stöter han ideligen på folk som uppmanar honom att sluta sina undersökningar.

Filmen är mycket spännande och två saker är helt oförglömliga.

1. Genom filmen slingrar sig en vacker men sorgsen melodi skapad av cittra som är magisk och fastnar precis som slingan i Morden i Midsomer (fast den här är vackrare).

2. scenerna i Wiens kloaksystem räknas till filmhistoriens absoluta klassiker.

Filmen är amerikansk men har en tydlig europeisk prägel och känns därför väldigt internationell. I huvudrollen ser vi den legendariska men märkliga skådespelaren Orson Welles.

Nästa gång går vi över till 50-talet!

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.

3 svar på ”Deckarfilmtips – Del 3 (40-tal)

  1. Pingback: Deckarhuset.se » Deckarfilmtips, 50-tal del 2

  2. Hei Sara. Jeg skriver under på alt godt du sier om filmen. Den er noe nær perfekt. Da jeg i sin tid omsider kjøpte meg en VHS-spiller var det primært for å kunne ha Den tredje mannen på teip og se den om igjen når jeg ønsket. Til alt hell ble den vist på svensk TV (på selve julaften) to uker etter at spilleren var i hus og jeg fikk tatt den opp. Men jeg må korrigere deg på to punkter: 1. Filmen var engelsk, ikke amerikansk, produsert for British Lion Film Production av London Film (men Selznick kjøpte de amerikanske distribusjonsrettigheten), med engelsk regissør, Carol Reed, og engelsk manusforfatter, Graham Greene. Dette er nok noe av grunnen til at den ble gjort på location i Wien og ikke på en soundstage i Hollywood, noe den vant enormt på. 2. Hovedrollen ble spilt av Joseph Cotten, som western-forfatteren Holly Martins. Orson Welles dukker ikke opp før nærmere 45 minutter uti, og han er med sammenlagt 15-20 av filmens 100 minutter. Men på en måte har du jo rett – Harry Lime gjennomsyrer hele historien, selv når han er fraværende. Da jeg i sin tid skulle gjøre historien som radiohørespill, kunne den skuespilleren jeg ville ha som Martins ikke huske den figuren, enda han hadde sett filmen flere ganger.

  3. Nils: Tack för upplysningarna! Jag borde ha anat att den inte var amerikansk eftersom den spelades in i Europa….

Kommentarer är stängda.