Causa Mortis – Bok nr 2 av rättsläkaren Elias Palm

I dagarna släpps rättsläkaren Elias Palms andra bok om rättsläkaren Ella Andersson. Jag gillade Elias debutbok Corpus Delicti som kom ut förra året om den kan ni läsa mer om här.

Mer internationell

… än den första boken är det första intrycket jag får av den här boken. Handlingen för Ella till både Paris och New York och det finns en kontinental känsla över boken. Kanske beror det på att handlingen utspelar sig i Helsingborg och Elias Palm bor är verksam i Lund  (nära till kontinenten). Författaren själv känns lite trendig med en touch av glamour. Han är nämligen inte bara författare och rättsläkare han är även fotomodell och jag kan föreställa mig honom världsvan på såväl konferenser i en metropol som på en sandstrand på Ibiza. Läs mer om författaren i en intervju vi gjorde förra året.

Mörka hemligheter och Nazismkopplingar

sammanfattar handlingen rätt så bra. Ellas jakt på sin försvunna far tar henne till New York där hon får kontakt med en organisation som jagar kvarlevande nazister men det finns flera motiv till att jaga dessa nazister och alla motiv är inte lika ädla… Ellas inblandning sätter inte bara hennes eget liv i fara utan även även hennes nyfunne kärlek Mikael. Stort plus för hur allt knöts ihop på slutet.

Inblick i en rättsläkares yrkesvardag

Eftersom huvudkaraktären är rättsläkare och Elias Palm själv arbetar som rättsläkare så ger det extra tyngd åt trovärdigheten. Det är sannerligen informativt och intressant men i vissa fall  kan det bli lite för långa passager vid obduktionsbordet som inte är något för den äckelmagade.

Sofistikerad stil

så kan man sammanfatta Elias Palms skrivstil och även karaktärerna. Ella Palm kommer från en överklassfamilj även om hon försöker ha så lite som möjligt med dem att göra. Hon verkar också omge sig av en aura av respekt och stolthet. Att karaktären Mikael är en hyllad designer bidrar också till en viss elegans. Det som imponerar mest är kanske att Palm har lyckats så bra med en kvinnlig huvudkaraktär. Det är sannerligen inte alla som behärskar att skapa en trovärdig huvudkaraktär av det motsatta könet utan att fastna i klyschor och sterotyper.

Tummen upp!

Elias Palm gjorde en bra debut förra året och har skapat en minst lika bra uppföljare.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.