Bokmässa och kriminalfrosseri!

En vecka kvar till Bokmässan i Göteborg och en vecka med tema deckare på min förlagsutbildning här i Lund!

 

SMART BOKOMSLAG AV MODERNISTA

Under mässan har vi i klassen fått i uppgift att hitta ett bokomslag som vi av någon anledning lagt märke till på sistone och skriva några meningar om vårt intryck av det. Jag valde naturligtvis omslaget till storsäljaren ”Gone Girl” av Gillian Flynn, efterlängtat recex från förlaget Modernista (formgivning av Lars Sundh).

 

 

Intressant är bland annat att förlaget valt att kategorisera boken som ”En roman” (står på framsidan) istället för till exempel ”En kriminalroman” eller ”En roman om ett brott” – kanske för att nå en bredare målgrupp? Deckarfantasterna lär ändå lägga märke till det, med den klassiska färgkombinationen svart, rött och vitt, och naturligtvis var det bland annat det jag föll för vid första anblick. Älskar dessutom att boken inte har någon typisk ”deckarbild” på framsidan (ett mystiskt hus till exempel), utan bara ett mönster av hår som fladdrar för vinden… Kanske ska det symbolisera det försvinnande som boken kretsar kring?

 

BOKMÄSSA OCH FAKTA OM DECKARE

 

Under mässan ska jag arbeta för Rámus Förlag i deras ”Rum för poesi” och jag fick igår hem en trevlig liten hög seminariekort för oss i klassen som ska jobba. Vackra små kort, inte sant!

Just nu blir det med andra ord mest kurslitteratur läst, men vad gör det när jag letade fram två böcker skrivna av vår föreläsare från häromdagen, Sara Kärrholm? Det är Konsten att lägga pussel – deckaren och besvärjandet av ondskan i folkhemmet och (med Kerstin Bergman) Kriminallitteratur: utveckling, genrer och perspektiv (2011). Naturligtvis handlar de om kriminallitteraturens framväxt och naturligtvis kunde jag inte låta bli att låna hem dem omedelbart…

Nu ska här läsas!

Fridens liljor! /Kriss

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Omslag och märkt , , , , , , , , av Kriss. Bokmärk permalänken.

Om Kriss

Namn

Kristina Jägfeldt

 

Roll

Bloggskribent på Deckarhuset och Bokdetektiven.se

 

Om mig

31-årig Lundabo som arbetat som socionom inom socialtjänst och som kurator, men som nyligen sa upp sig från jobbet för att ägna sig åt drömmen – bokbranschen! Går nu förlags- och bokmarknadsutbildningen i Lund. Arbetar även extra på ett bokprojekt.

 

Bor

Med sambo i sned sekelskifteslägenhet i Lund, där jag tillbringar stor del av vaken tid i älskad skrivhörna. Tillbringar lediga perioder i vit stuga i Småland.

 

Böcker

Besatt av bokomslag i allmänhet och i synnerhet dem till 50-talets alla mysdeckare. Favoritformgivare: Lars Sundh. Lever med en inre ”böcker-jag-måste-läsa-lista” som aldrig tycks ta slut. Gillar böcker som kretsar kring en gåta; det kan vara ett mord, men lika gärna det mänskliga mysteriet i relationer som spårar ur (tänk The Talented Mr. Ripley). Som socionom är jag såklart intresserad av psykologi, sociologi, kriminologi, psykiatri (psykiatrihistoria!) och destruktiva förhållandens tendens att sluta i ond, bråd död. Älskar även spökhistorier, mysrysare och viss romance.

 

Typ av deckare/subgenrer:

Hellre suggestiva och lite romantiska pusseldeckargåtor (gärna i historisk miljö) och cozy crime än trist kaffeautomatsrealism på poliskontor. När jag läser vill jag hellre ägna mig åt befriande eskapism än att tvingas in på ännu ett dammigt kontor. Dock inte rädd för det obehagliga och hyllar t.ex. ”Sankta Psyko” av Johan Theorin. Psykologiska motiv är en självklarhet. Agatha Christie har i min värld hård konkurrens av dåtida kollegan Dorothy L Sayers. Annars gäller bl.a. Karin Fossum, Dennis Lehane, Stieg Trenter, Patricia Highsmith (tips!), Maria Lang och true-crime-miraklet Ann Rule.