Blodläge – Johan Theorins 3:e Ölandsroman

Så var den då här – Johan Theorins 3:e roman i Ölandskvartetten som ska skildra varsin årstid på Öland. I Blodläge, som ges ut av Wahlström & Widstram  har det nu blivit vår och vi får möta helt nya karaktärer.

Per har en svårt sjuk dotter och en minst sagt okonventionell och rätt besvärlig pappa, vad säger man till sina vänner när pappan är porrkung? Grannen Vendela sitter fast i ett misslyckat förhållande och har en trasig barndom som bagage (Vi får tillbakablickar till hennes barndom). Den sköne gamle Gerlof som vi har mött i de tidigare böckerna sällar sig också till det lilla grannskapet Stenvik när han flyttar från äldreboendet till sin gamla stuga. Att byta ut karaktärerna är lite irriterande för jag gillade ju karaktärerna i både Skumtimmen och Nattfåkoch hade gärna fått veta hur det gick för dem. Samtidigt är det väldigt skönt, i denna seriesviternas era, att inte fastna med samma karaktärer i 10 romaner…

Som i de tidigare romanerna finns det ett mystiskt/övernaturligt tema. I Skumtimmen handlade det om legenden och brottslingen Nils Kant, i Nattfåk handlade det om spöksägner och i Blodläge handlar det om Troll och älvor. Den biten är lite svagare än i de två tidigare romanerna men det vägs upp av historien om  Pers och hans  pappa.

Jag gillade Blodläge precis som jag gillade de två tidigare böckerna och gissar att jag kommer att gilla den fjärde delen i Ölandskvartetten. Varför? Jo för att Theorin skriver mer än ”bara” kriminalromaner. Språket är fint, miljöbeskrivningarna fantastiska- Jag skulle också vilja ta en löptur på allvaret i skymningen – Karaktärerna är intressanta, trovärdiga och man får ser hur de växer som människor under romanens gång – Theorin är duktig på att skildra problematiska relationer inom familjen/släkten. Till allt detta kan man lägga lite historik, den härliga karaktären Gerlof och ett mystiskt/övernaturligt tema. Helt enkelt ett lyckat recept på en modern kriminalroman.

Nästa roman skildrar sommaren på Öland. Jag funderar redan på vad det mystiska temat kan vara i den boken men funderar också på vad Theorin ska hitta på efter den här Ölandskvartetten.  Jag frågade honom om det, och han svarade att efter den fjärde boken lämnar han Öland för något nytt.

I juni lägger vi upp en intervju med Johan Theorin här på Deckarhuset!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.