Av jord är du kommen – Mikael Bergstrand

Författaren och journalisten Mikael Bergstrand som har skrivit denna bok är en helt ny bekantskap för mig. Bergstrand kommer från Malmö och har jobbat på Sydsvenskan som journalist och korrespondent. Numera är han bosatt i Indien.

Huvudkaraktären i denna bok och serie – Leyla Abdallah –  är också hon journalist och bosatt i Malmö. Där slutar liknelserna.  Leyla är en kvinna med en annan kulturell bakgrund och dessutom nybliven mamma.  Bergstrand lyckas  med konsten att skildra Leyla på  ett, enligt mig, mycket trovärdigt sätt.  Som sidekick till Leyla hittar vi den manliga frilansfotografen Pelle och i serien figurerar även Lisa Berggren, en kvick och driftig  kriminalinspektör.

Boken tillhör genren socialrealistisk polis/journalistdeckare och har en del likheter med Beck och Wallander men till skillnad från den smått uppgivna klangen i dessa serier så slipper vi det i den här boken. Visst finns det mängder av sorgliga och tragiska öden i boken och boken är definitivt inte optimistisk  men man får tänka, moralisera och beklaga själv på eget bevåg.

Handlingen går ut på att någon mördar folk som står längst ned på samhällsstegen såsom en knarkare, en alkoholiserad kvinnomisshandlare osv. Offren lämnas med ett kryptiskt meddelande och så är katt och råtta leken igång.

Jag tyckte boken var spännande och framförallt så hade boken en fin balans mellan karaktären Abdallahs privatliv och jakt på mördare som sker från två håll (polisen och Leyla/Pelle).

Jag blev helt klart sugen på att läsa mer om Abdallah som är en frisk fläkt på deckarscenen och ser gärna att man även får lära känna Lisa Berggrens karaktär på ett mer personligt plan.

Boken är ett recensionsexemplar från Forum förlag

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.