Min Topp-5 lista – Agatha Christie

bild_agatha_christie_litenSatt igår och funderade på om jag skulle läsa om någon Christiedeckare och tänkte då igenom alla böcker av Agatha Christie som jag har hemma eller har läst tidigare.

1. Mordet på orientexpressen – Jag blev väldigt överraskad av slutet och ända sedan jag läste boken har jag alltid velat åka Orientexpressen! (Poirot)

2.Döden på Nilen – Jag älskar det exotiska i den här boken. Mordet är dessutom planerat på ett raffinerat och avancerat sätt. Jag läste boken först och blev förtjust, såg sen filmen och blev lika förtjust. (Poirot)

3. 4.50 från Paddington – Jag gillade boken och jag är väldigt förtjust i Margaret Ruthford som spelar Miss Marple i filmen från 1961. En något mer robust kvinna än Geraldine McEwan. (Miss Marple)

4. Fem små grisar – En av de första böcker jag läste och jag läste om den massvis med gånger. Det här är en av de böcker där Poirot löser ett fall långt tillbaka i tiden. (Poirot)

5. Mord på ljusa dagen – En mycket raffinerad mordgåta! (Poirot)

(På en god 5.5 plats kommer Ett mord annonseras (Miss Marple) för att öppningen är så absurd. Vem bjuder in till ett mord?

Vilka är era favoriter?

Detta inlägg är publicerat under Allmänt, Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 30-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor för tillfället i Örebro. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun men är nu föräldraledig med vår son. Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer.

Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”.

Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning.

Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.

5 svar på ”Min Topp-5 lista – Agatha Christie

  1. Jag har påbörjat mitt Poirot-marathon och ska läsa alla Poirot-deckare i vinter. Ska komma tillbaka hit när jag läst klart dem och se om jag tyckte likadant.

  2. Mina favoriter är Ett mord annonseras,Mordet i prästgården,Liket i biblioteket,Katt bland duvor och Mord per korrespondens. Tror jag.Just idag.

  3. Satt och pillade med en egen lista men det gick inget bra…

    … Ska vid tillfälle göra ett nytt försök, men då med en lista på 5-7 böcker utan inbördes rangordning och se om det går bättre 🙂

  4. De tio små negerpojkarna är hennes bästa! Den är fortfarande stilbildande.
    I övrigt har jag svårt att rangordna hennes verk.

  5. Du har rätt Lasse! 10 små Negerpojkar är speciell och borde kanske ha varit med på listan men av någon anledning föll inte den mig i smaken.

Kommentarer är stängda.