Att läsa fort – himmel eller helvete?

Har du verkligen läst hela boken?

Jag har alltid läst fort. Ända sen jag var liten har jag slukat böcker i rasande takt. Mina föräldrar trodde inte på mig så de gjorde stickprov av handlingarna på några böcker för att se om jag verkligen hade läst allt. Det hade jag såklart och de fick skämmas. Idag läser jag en riktigt bra bok (normaltjock) på ca 4-6 timmar. Är det en ok bok tar det kanske en dag eller max två (om jag har mycket tid att läsa såklart). Sämre böcker kan ta hur lång tid som helst men då handlar det mer om bristande intresse.

Teknik

Jag vet inte exakt vad jag gör när jag läser men jag tror att jag hoppar över onödiga ord som till exempel den, det, och osv. Människan är otroligt duktig på att fylla i luckor. Är det böcker med ett fint språk tar det lite längre tid  än vanligt eftersom man vill njuta lite mer av språket. Om man tar till ytterligheter när det gäller deckare så tar det längre tid att läsa Johan Theorins och Åsa Larssons böcker, där man verkligen njuter av språket, än Dan Browns böcker som är 99 % handling och 1 % språk, något överdrivet men ni fattar.

Himmel

Fördelarna med att läsa snabbt är ganska många. Såklart är det en stor fördel att kunna läsa fort i skolan. Läxorna var alltid klara i ett nafs och jag fick tid över till annat roligt. Jag minns när jag läste litteraturvetenskap och litteraturlistan på vad man skulle läsa inför varje kurs kändes kilometerlång. Jag tror jag var bland de få som faktiskt hann läsa alla romaner som stod på listorna. Det är jag tacksam för idag. Även i arbetslivet är det så klart bra att kunna läsa snabbt. Det är också väldigt bra att kunna läsa fort när man får hem flera recensionsexemplar samtidigt och alla släpps ungefär samtidigt.

Helvete

Nackdelen är väntan. Jag minns återigen skolan, där jag rätt ofta fick sitta och vänta tills alla gjort klart uppgiften. Var det en bra lärare hittade hen andra uppgifter åt mig men alla var inte lika bra på att snappa upp mitt behov av nya uppgifter. Jag minns också tillfällen då mamma började på en bok som jag absolut ville läsa och det tog en evighet. Jag försökte sno åt mig boken mellan varven men de stunder när hon hade boken var ren tråkig väntan. Absolut värst är när man hittar en serie böcker som man slukar på en vecka och sen då? Ja, då kan man få vänta ett helt år, eller ännu längre! på att en författare ska skriva en ny bok vilket är en katastrof i mina ögon.

Hur snabbt läser du?

Jag hittade ett test på engelska – finns säkert liknande tester på svenska – som gick ut på att man man klickade på start läste en bit text och när man var klar klickade man på stopp. Efteråt kom 3 kontrollfrågor (som jag klarade) och sen fick man sitt resultat.  

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.