Varför skriver gamla kommunister så bra deckare?

Jag missade Babel förra veckan men såg det på SVTPlay häromdagen. Gör det ni med!  Titeln var ”Varför skriver gamla kommunister så bra deckare? I soffan satt Henning Mankell och Jan Guillo. Sen kom ett inslag med James Ellroy som verkade vara en idiot (min åsikt) och sist joinade Denise Rudberg.

Fenomenet med att många svenska kriminalförfattare är f.d. kommunister och/eller socialister är ganska häftigt och Sverige är välkänt för det. Som det påpekades i Babel så är Sjöwall/Wahlöö föregångare och Mankell med flera har fortsatt stilen. Det är tacksamt att belysa samhällsproblem i kriminalromaner eftersom man kan röra sig i olika samhällskikt men…

Jag tycker det kändes lite väl avgudaaktigt att bjuda in två stora giganter som dessutom är goda vänner som instämde med varandra heeela tiden och sen dra dit Denise Rudberg som då skulle representera ”högern” med sina så kallade lyxdeckare som inte ens har kommit ut än! Fanns det ingen annan ”höger”representant SVT?

Jag har inte läst Denise Rudbergs böcker så jag vet inte om de är bra men ”gubbarnas” reaktion när hon kom in (väldigt sent i programmet) var, trots SVTs märkliga val rätt trist. Genast blev det korslagda armar och lite ”lilla flickan” syndromet. Jag vet inte om det var för att de inte längre fick vara ensamma i soffan, för att hon inte gett ut sina deckare än, för att hon inte är lika känd och erkänd som dem, för att hon står för en motsatt ideologi, för att hon är kvinna, eller för att de tycker hon skriver dåliga böcker men det är ju sannerligen inte hennes fel att de bjöd in henne. Hon svarade dessutom inte helt tokigt på frågorna.

Det kändes som lite snobbig elitism från deras sida och långt ifrån ödmjukt.Vad tycker ni?

och nej.. jag tror verkligen inte att gamla kommunister skriver bättre deckare än andra. Möjligen blev kriminallitteraturen mer intressant när man började skildra fler samhällsklasser men att det är så många  f.d. kommunister som skriver deckare är nog bara en så kallad Björn Borg effekt – vilket de också påpekar i programmet.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.