Varför skriver gamla kommunister så bra deckare?

Jag missade Babel förra veckan men såg det på SVTPlay häromdagen. Gör det ni med!  Titeln var ”Varför skriver gamla kommunister så bra deckare? I soffan satt Henning Mankell och Jan Guillo. Sen kom ett inslag med James Ellroy som verkade vara en idiot (min åsikt) och sist joinade Denise Rudberg.

Fenomenet med att många svenska kriminalförfattare är f.d. kommunister och/eller socialister är ganska häftigt och Sverige är välkänt för det. Som det påpekades i Babel så är Sjöwall/Wahlöö föregångare och Mankell med flera har fortsatt stilen. Det är tacksamt att belysa samhällsproblem i kriminalromaner eftersom man kan röra sig i olika samhällskikt men…

Jag tycker det kändes lite väl avgudaaktigt att bjuda in två stora giganter som dessutom är goda vänner som instämde med varandra heeela tiden och sen dra dit Denise Rudberg som då skulle representera ”högern” med sina så kallade lyxdeckare som inte ens har kommit ut än! Fanns det ingen annan ”höger”representant SVT?

Jag har inte läst Denise Rudbergs böcker så jag vet inte om de är bra men ”gubbarnas” reaktion när hon kom in (väldigt sent i programmet) var, trots SVTs märkliga val rätt trist. Genast blev det korslagda armar och lite ”lilla flickan” syndromet. Jag vet inte om det var för att de inte längre fick vara ensamma i soffan, för att hon inte gett ut sina deckare än, för att hon inte är lika känd och erkänd som dem, för att hon står för en motsatt ideologi, för att hon är kvinna, eller för att de tycker hon skriver dåliga böcker men det är ju sannerligen inte hennes fel att de bjöd in henne. Hon svarade dessutom inte helt tokigt på frågorna.

Det kändes som lite snobbig elitism från deras sida och långt ifrån ödmjukt.Vad tycker ni?

och nej.. jag tror verkligen inte att gamla kommunister skriver bättre deckare än andra. Möjligen blev kriminallitteraturen mer intressant när man började skildra fler samhällsklasser men att det är så många  f.d. kommunister som skriver deckare är nog bara en så kallad Björn Borg effekt – vilket de också påpekar i programmet.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.

8 svar på ”Varför skriver gamla kommunister så bra deckare?

 1. Är en socialist samma sak som en kommunist? Iaf tror man det i USA, men jag trodde man har mer koll här i Sverige?

  Låter intressant den här debatten, dags att ta fram videon på SVT-play, tack för tipset!

 2. Jag har inte sett programmet och kommer inte göra det heller… försöker undvika SVT så mycket det bara går…

  Kan dock hålla med om att Denise Rudberg var ett…. annorlunda val… om hon var där för att representera deckarförfattarna.

  Personligen tycker jag även att utmålat ”röda” deckare börjar kännas väldigt omoderna.

 3. Så här är det – Jag råkade tyvärr modifiera titeln i mitt inlägg till ”Är kommunister bättre på att skriva deckare?” Titeln Babel använde sig av är ”Varför skriver gamla kommunister så bra deckare?” (Ändrar genast)

  En del f.d kommunister är idag är socialister. Mankell och Guillo kallade sig i alla fall det i programmet om jag inte minns helt fel…

  Sorry för den felaktiga titeln som nu är åtgärdad!

 4. Det jag tycker utmärker vänsterdeckarna är att de bara klagar på allt. Allt är dåligt (eller i all fall sämre än tidigare). Knappa resurser överallt och den stackars arbetarhjälten måste på egen hand lösa fallet.
  Denise passade inte bra som försvar åt ”högern”.

 5. Ja jag är också trött på den ”klagande” deppiga kommissarie stilen. Tack och lov så har moderna vänsterförfattare börjat variera sig allt mer. Stieg Larsson är ett exempel på det.

  Det är inget fel med samhällskritik men i kriminalromaner tycker inte jag att det ska vara viktigare än handling, spänning och karaktärer, vilket det ibland finns en tendens till.

 6. Hej

  Jag skriver som ni vet deckare och snart är min femte ute, och det kan jag säga lugnt och stilla, ”JAG HAR ALDRIG OCH KOMMER ALDRIG ATT BLI KOMMUNIST!”

  Min älskade mamma är född i Rostock 1933, forna Östtyskland, själv var jag där som barn och såg tidigt vad kommunism står för och att Marx som den jude han var ( min biologiske pappa var jude) levde på sin hustrus pengar och skrev samtidigt sina tossiga teorier. Visst går det bra att leva på andras pengar och ha det bra! Det kan vem som helst! ( Det gjorde min biologiska pappa också, levde på andra alltså, och i vår familj fall levde han på Mosaiska (judiska) församlingen och min mamma, vilket jag skriver om i min självbiografi Ändhållplats Sverige.

  Nej, tacka vet jag demokrati och kapitalism med ansvar. Det är vad som gör att världen utvecklas och går framåt. INTE KOMMUNISM!

  Som Sveriges vänsterparti uttrycker det: Full sysselsättning är vad som gäller!

  Det betyder att folk kan få bläddra i telefonkataloger, får betalt och därmed är de goda trotjänare, kommunister och en del av samhället. Även i ett kommunistiskt samhälle är det någon som bestämmer och vi vet hur det har sett i forna kommunistländer och hur det ser ut i Nord Korea. Är det någon som vill åka och leva i Nord Korea? Inte det!
  Så märkligt.

 7. Tröttsamt program. Och Daniel Sjölin kan fortfarande inte skilja på deckare och annan spänningslittertur. Vilket bekräftar Lars Bill Lundholms intgervju härf på Deckarhuset där han påstår att dom är okunniga om genren(kultureliten). Han sa också att dom skulle komma dragandes med sportkolan Ellroy – vilket dom gjorde! Klärvoajans. Alltså: Guillou har aldrig någonsin skrivit en deckare, inte heller Denise Rudberg. Och dom var i centrum! Om ett program om deckare! Go figure…

Kommentarer är stängda.