Jack Uppskäraren

Jag har alltid varit fascinerad av ”historien/erna” om Jack the Ripper, de  lyckas fortfarande frambringa kalla kårar längs ryggraden. Jag kallar det dock ”historia/er” om Uppskäraren då det idag finns väldigt många olika sanningar om vad som verkligen hände i England för en bra bit över hundra år sedan.

Det finns tonvis med böcker/filmer på ämnet Jack the Ripper, i väldigt varierande kvalité. Glenn Lauritz Anderssons ”Jack Uppskäraren. Kriminalfall och legend” tillhör de bättre verken.

Boken liknar på många sätt och vis en doktorsavhandling i historia. Den innehåller många fotnoter och istället för att tala om en absolut sanning, behandlar den många teorier. Det gillar jag! Jag är dock inte övertygad om att denna bok faktamässigt når upp till avhandlingsnivå.

Boken är dock riktigt underhållande och lärorik! Den ger en nyanserad bild av både Uppskäraren, hans offer och tiden de levde i.

Det finns dock en del saker som jag inte vet om jag gillar. Den innehåller bland annat ett par fotografier på Uppskärarens offer (de ligger även ute på nätet för den som vill googla dem)… En del av mig är tacksam för att de fanns där för att stilla min nyfikenhet, men en annan del av mig tycker inte om att vi nu använder ett riktigt fotografi av en brutalt slaktat kvinna (som fotot på Mary Jane Kelly) i underhållningssyfte.

Uppläget faller mig heller inte totalt i smaken. Jag hade ibland lite svårt att hänga med över när saker som ting hände tidsmässigt…

Om du bara vill ha en bok på svenska och Jack Uppskäraren i din bokhylla så är det dock den här du ska köpa!!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.