Agatha Christie – Ett engelskt mysterium

Ända sen jag var liten har jag varit ett stort fan av Agatha Christie och har läst de flesta, om inte alla, av hennes deckare. Nu har Laura Thompsons biografi Agatha Christie – Ett engelskt mysterium precis översatts till svenska (av Ulla Trenter).

Jag har alltid varit nyfiken över vad som hände när Agatha Christie försvann  1926. Efter 11 dagar hittade man henne på ett hotell under namnet på hennes mans älskarinna. Man sade då att hon hade lidit av en minnesförlust. Hennes försvinnande blev hett stoff  i alla medier. Hade hennes man mördat henne? Var det ett PR-trick? Hade hon flytt landet? osv. Det var verkligen ett mysterium liknande hennes böcker och än idag vet ingen exakt vad som hände.  I biografin presenteras en tänkbar förklaring till hennes agerande.

Thompson har uppenbart stora sympatier för Agatha Christie och tenderar till att försvara henne i de fall som är nödvändiga. Det gör naturligtvis att man knappast kan kalla det här för en helt objektiv biografi men Thompsons sympatier är väldigt tydliga vilket faktiskt gör det enklare att ha själv skapa sig en objektiv uppfattning.  I övrigt är biografin lite ojämn. En del avsnitt är blir lite väl utdragna medan andra är rappt skrivna och mycket intressanta. Hennes relation till hennes dotter såväl som till dottern är mycket fascinerande precis som hennes båda giftermål.

Jag lärde mig en mängd saker om Agatha Christie som jag inte hade någon aning om tidigare och för mig så har Agatha Christie blivit en mycket mer intressant och komplex karaktär än vad hon var tack vare denna biografi.

Är du ett fan av Agatha Christie och vill veta mer om henne som person är det här något för dig!

Boken är ett exemplar från Deckarförlaget PUSSEL

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.