Vilket språk läser du på?

Apropå enkätsvaren här nedan hamnade vi i en kommentardiskussion (som tyvärr försvann på grund av tekniska problem…) om vilket språk man helst läser på. Själv läser jag nästan uteslutande på engelska och det främst av två skäl: 1. Jag vill hålla engelskan någorlunda fräsch och eftersom jag framförallt läser engelska och amerikanska författare är detta ett utmärkt sätt. 2. Svenska översättningar är ofta riktigt dåliga och man kan nästan höra (ord för ord) hur meningen skulle låtit på engelska istället.

Eftersom jag inte skäms över att läsa böcker på engelska på tunnelbanan är jag alltså ett svennepretto. Jag tror jag kan leva med det.. 😉

6 svar på ”Vilket språk läser du på?

  1. Jag läser helst på svenska (ca 70%). De resterande 30%:en är på engelska, men jag undviker att läsa engelska böcker på tex tunnelbanan.

  2. Det är just pretto-kopplingen jag har så svårt att se: alla talar ju engelska, det är ju inget man glassar med, liksom?

  3. Jag läser nog 60/40, men jag håller med om att det har gått lite ”status” i att läsa på engelska.
    Jag har vad många kallar ett statusyrke (jag är jurist) och det är lite lustigt när man blir överbjuden till en kollega och upptäcker att 90% av böckerna i bokhyllan är på engelska. Visst förekommer dåliga översättningar, men jag tror många klagar lite extra mycket för att försöka kompensera sina egna tillkortakommanden i engelskan.

  4. Jag läser på engelska om det är språkets originalspråk. Men tycker om att läsa på svenska också. Är bara som så många andra rädd för en dålig översättning. Fast om jag misstänker att det är en tung bok språkmässigt så kanske jag läser översättningen ändå för att slippa fastna på grund av språkförbistring.

  5. Seriöst, är det inte sjukt jante att inte läsa på engelska (fast man vill det) bara för att andra inte ska tycka att man skryter med hur duktig man är på engelska?

  6. Måste försvara Kim lite i denna debatt. Jag håller inte alls med om att det skulle vara pretto att läsa engelska böcker offentligt. När jag läser en bok på engelska är det inte för att skryta med min kunskap. Jag tycker ofta att böcker gör sig bäst i originalspråk, och sedan är det inte så ofta jag använder mig av engelska i vardagen och då är bokläsning ett ypperligt tillfälle att öva upp mina kunskaper.

Kommentarer är stängda.