Vilken är den bästa deckaren?

Jag har just avslutat en bok som jag kan lägga till min topp tio lista över de bästa deckarna (recension kommer inom kort). Detta fick mig att börja fundera över vilken som är min absoluta favorit. Jag kom efter en stunds rannsakande fram till att jag efter alla år fortfarande anser att det är Agatha Christies ”tio små negerpojkar” (som Mi tidigare bloggat om). Jag minns fortfarande den dag jag för första gången höll boken i min hand. Det var i mellanstadiet, jag stod i vårt klassrum och läste på baksidan av boken och tyckte att den verkade riktigt spännande. Min lärare var väl något tveksam till huruvida det var lämpligt för mig att ge mig på någonting dylikt. Jag hade tidigare bara läst böcker i stil med Katitzi, Kitty, fem-böckerna osv. Jag struntade i de förmaningarna och sträckläste boken. Håret på armarna reste sig då jag för första gången läste den ramsa som historien är uppbyggd kring:

”Tio små negerpojkar åt supé i Rio. En satte i halsen, och så blev det bara nio.

Nio små negerpojkar sov utan måtta. En försov sig, och så blev det bara åtta.

Åtta små negerpojkar sa: ”Vi reser nu!” En stanna kvar, och så blev det bara sju.

Sju små negerpojkar skulle baka kex. En högg ved till baket, och så blev det bara sex.

Sex små negerpojkar ville springa hem. Ett bi stack den ena, och så blev det bara fem.

Fem små negerpojkar retade en myra. Myran bet den ena, och så blev det bara fyra.

Fyra små negerpojkar havet ville se. En anka slök den ena, och så blev det bara tre.

Tre små negerpojkar i skogen ville gå. En björn tog den ena, och så blev det bara två.

Två små negerpojkar satt i solens sken. En vart ihjälstekt, och så blev det bara en.

En liten negerpojke ensammen var. Han gick och hängde sig, och så blev det ingen kvar.”

Sedan dess har jag varit fast.

Det vore skoj att höra vad ni andra har för deckarfavoriter och varför det är en favorit!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt , , , av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare

11 svar på ”Vilken är den bästa deckaren?

 1. Det är svårt att välja ut någon, men om jag måste blir det en Sherlock Holmes – De fyras tecken.

 2. Gud så svårt, jag måste fundera (undrar om jag överhuvudtaget kan komma på favoritdeckaren?). Dennis Lehanes Shutter Island eller Val McDermids The Distant Echo ligger högt på listan i alla fall. Ja, någon av dem är det nog.

 3. Oj, vet det sjutton om jag kan välja en… Nej det kan jag nog inte… Jag gillade verkligen Milleniumtrilogin, men jag vet inte om den var min absoluta favorit…

 4. Rennie Airths Mörkrets flod brukar jag ge som tips om nån frågar, jag gillade den skarpt. Airth kommer ju äntligen med en ny i höst.

  Även Bo R Holmbergs Liemannen är en av mina favoriter, utspelas i mina barndomstrakter.

 5. Åh, jag känner igen mig i upplevelsen av Tio små negerpojkar. Den var min bästa mycket länge.
  Idag är det Kamratfesten av Dorothy Sayers som är favoriten sen många år tillbaka. Av mer samtida är Lehane mycket bra, McDermid i sina bästa stunder (inte alltid), Åsa Larsson och Denise Mina.

 6. Säger nog Elisabeth George eftersom engelska deckare är mina favoriter alla kategorier. Dåtidens deckare känns som var enklare att skriva, fanns inte dna, inte avlyssning, inte något av dagens tekniska under att hålla reda på.

  Men det som jag aldrig tröttnar på är intrigerna, och att hitta på ett annorlunda motiv till mord/en.

 7. Snowflake: Håller med om att McDermid är väldigt ojämn!
  Ramona: Jag älskar också George! De har liksom flutit ihop till en enda historia för mig, har svårt att plocka ut en där.. Har för mig att jag tyckte Deception on His Mind var en riktig höjdare?

 8. Min bästa bok är Messias av Boris Starling, tänk att inget förlag ger ut de andra av hans böcker.
  Mvh Pia

Kommentarer är stängda.