Upplösning av C.J. Sansom

När jag först började leta efter C.J. Sansoms böcker så kunde jag inte hitta några översättningar till svenska någonstans. I alla fall inte min favoritbokhandel. Så, för att få tag på ett recensionsex så kontaktade jag det engelska bokförlaget. När boken väl damp ned i brevinkastet så var jag redo att ge mig i kast med den. Var den bra så skulle svenska folket få höra om det och förhoppningsvis så kanske något förlag snappar upp den. Men när jag började läsa den så kändes den bekant. Väldigt bekant till och med. Det visade sig att jag har läst Upplösning (eller Dissolution) tidigare; på svenska. Så tydligen hade Dissolution blivit översatt men den finns inte längre att köpa hos min favoritbokhandel. Så jag kände mig aningens fånig. Men låt oss glömma mina röda kinder och koncentrera oss på boken istället.

Handlingen

Upplösning utspelar sig 1537, på Henry (Henrik) VIII:s tid, då det var mycket spänningar inom kyrkan i England. Ni som kan lite om historia vet att Henry VIII frigjorde sig från Påven och den katolska kyrkan under den här tiden och gjorde sig själv till överhuvud för Englands kyrka.

Hjälten i boken är advokaten Shardlake som sänds till Essex för att utreda ett vidrigt mord i ett munkkloster. Detta leder till ett mystiskt pussel med en upplösning som ingen kan gissa sig till. Shardlake är en mycket annorlunda karaktär, främst på grund av hans utseende; han är nämligen puckelryggig. Han är däremot inte Tudor erans Quasimodo. Men som läsare så förstår man att det inte kan ha varit enkelt att ha ett sådant funktionshinder och vara advokat i 1500-talets England.

Mina egna åsikter

Historien påminner mig mycket om I rosens namn av Umberto Eco (filmatiseringen med Sean Connery och Christian Slater är mer känd) även om Upplösning utespelare sig 200 år senare. Men det är samma mystiska känsla och givetvis så bidrar det att det utspelar sig på ett munkkloster. Jag tycker verkligen om Upplösning och den var en fröjd att läsa. Trots att den utspelar sig på 1500-talet så känns den fräsch på något sätt. Förmodligen för att jag inte läst så många deckare som utspelar sig i historisk tid.

Jag gillade verkligen Upplösning, som sagt, och jag ser fram emot att läsa fler delar i serien om Shardlake (som inte är översatta till svenska- vad jag vet). Jag tror att många skulle vara intresserad av att läsa böckerna om Shardlake. Främst eftersom serien The Tudors (SVT) lockar många tittare.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.