Efter den läslust som flytt

Jag börjar på den ena boken efter den andra. Inget fungerar. Gamla fina örhängen som ALLTID kan läsas om och om igen. Men nej då.

 

Hela min värld ruckas och skakas när jag inte får min dagliga dos av bokstäver och ord, och det är inte bra för omgivningen alls!

 

Mor min erbjuder kaffe och semla som tröst. Gott men fyller inte rätt sorts behov, tyvärr.

Maken kommer med en resehandbok om Madeira. ”Läs den, vi åker ju om bara ett par veckor!”  Hmmm. Varför, frågar min hjärna. Mer av en överraskning om jag kommer dit och bara upplever utan att ha en agenda. Eller hur?

 

Latmasken till son kommer dragande med en talbok. Mamma somnar otacksamt ifrån den.

 

Vad göra?

God väninna med samma last, läsning, kommer med en bok. Korta små berättelser.

Mja – noveller och essayer har faktiskt aldrig intresserat mig… 

 

Som en god väninna sätter hos sig bredvid mig och börjar helt sonika läsa HÖGT!

I och för sig bara två sidor av varje novell – sedan byter den eländiga människan till nästa och så vidare.

 

När jag åter blir ensam med min ångest ligger boken där. Och jag vet hur varenda en av novellerna börjar – men inte hur någon enda av dem slutar.

 

”Åh – läskrampen har släppt nu,” utropar hårt prövad make två timmar senare…

 

 

Recept mot läskramp:

 

En god vän/väninna

 

1 exemplar av  ”Den skandinaviske gullrekka”  (Kremkrim i lommeformat! De beste novellene fra Skandinavias beste krimforfattere ) 

 

En skön fåtölj

 

Norsk ordbok efter behov

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.